Правителството предлага Александър Арабаджиев за трети мандат като български съдия в Съда на Европейския съюз. Това е решил вчера Министерският съвет, когато е одобрявал позицията на България за заседанието на КОРЕПЕР II.

На въпросното заседание, което ще се проведе на 28 февруари в Брюксел, ще бъде разгледано назначаването на девет съдии и трима генерални адвокати в Съда на ЕС. Сред тях е българската кандидатура за съдия на Александър Арабаджиев. Ще бъдат обсъдени и номинациите за съдии в Люксембург на Чехия, Германия, Франция, Италия, Кипър, Латвия, Холандия и Швеция.

Освен това правителството е решило и да подкрепи кандидатурите на Франция, Италия и Полша за генерални адвокати в Съда на ЕС.

Александър Арабаджиев е българският съдия в Люксембург още от присъединяването на страната ни към ЕС през 2007 г. Той е един от най-авторитетните ни специалисти по европейски право и именно по негова инициатива през 2008 г. беше учредена Българската асоциация за европейско право (БАЕП).

Съдия Арабаджиев е роден на 18 декември 1949 г. в Благоевград. Завършил е Английската гимназия Пловдив, а след това и Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”. След дипломирането си става съдия, а през 1986 г., още на 36-годишна възраст, е най-младият магистрат във Върховния съд. Там е до 1991 г., когато е избран от колегите си за член на Конституционния съд при създаването на институцията.

След 9 години в КС Александър Арабаджиев става член на Европейската комисия по правата на човека, а след това и на Европейския конвент за бъдещето на Европа. Избран е за депутат в 39-то и 40-то Народно събрание, а от 12 януари 2007 г. е съдия в Съда на ЕС.

Съдът в Люксембург е съставен от 28 съдии и 11 генерални адвокати. Те се назначават по общо съгласие от правителствата на държавите членки след консултация с комитет, на който е възложено да дава становище относно годността на кандидатите да упражняват съответните функции. Мандатът им е от шест години с възможност за подновяване.

Избират се измежду личности, чиято независимост е извън съмнение и които отговарят на условията за заемане на най-висши съдебни длъжности в съответните им държави или са юристи с призната компетентност.

4
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Петя
Петя
22 февруари 2018 16:14
Гост

Възрастта не е порок! Вижте съдиите в американския върховен съд
https://www.supremecourt.gov/about/biographies.aspx

Анонимен
Анонимен
22 февруари 2018 16:12
Гост

Ama ne e li dosta star… Vse pak

адвокат
адвокат
22 февруари 2018 16:18
Гост

Стар, стар, колко да е стар. По-важното е, че е доказан професионалист, има богат опит и познава практиката на Съда на ЕС. Поздравления за избора

Евгени
Евгени
22 февруари 2018 13:25
Гост

Достойна кандидатура.