Бившият депутат от НДСВ адвокат Минчо Спасов е с обвинение за хулиганство (чл. 325, ал. 1 НК) заради аварийното спиране на метрото в София за няколко минути вчера. Той беше задържан за няколко часа вчера, като от полицията съобщиха, че заедно с него е обвинен още един мъж на 29 години, а все още не е установено кой е третият участник в „акцията“.

Шефът на столичната дирекция на полицията Георги Хаджиев отрече Спасов да е държан без адвокатска защита и заяви, че при него е имало трима адвокати. Снощи обаче адвокатът му Татяна Дончева дълго чака пред Първо управление на полицията преди да влезе при него.

Вчера в 11.50 часа на метростанцията „Климент Охридски“ трима мъже са заснети от охранителните камери как натискат два от бутоните за аварийно спиране на мотрисите. Веднага след това избягали. Влаковете в двете посоки бяха спрени за минути, а след това служител на „Метрополитен“ е възстановил електрозахранването на станцията.

МВР публикува записите от охранителните камери.

„Като се има предвид общественото положение на едно от задържаните лица, бих казал, че спирането на електрозахранването в метрото по никакъв начин не кореспондира с демократичните ценности и справедливите искания на протестиращите“, коментира Хаджиев.  Той заяви, че самоличността на третия човек, който е участвал в изключването на електрозахранването на метростанцията, все още не е установена.

„Станциите на „Метрополитен“ са стратегически обект от критичната инфраструктура. Едно такова действие застрашава живота и здравето на гражданите, като се има предвид, че като се изключи електрозахранването, има данни, че една мотриса е останала навътре в тунела. Това при всички положения може да всее страх и паника за пътуващите в станциите на метрото“, каза шефът на столичната полиция.

По думите му и двамата обвиняеми не са дали обяснения за действията си.

Вчера беше първият ден, в които протестите, които искат оставките на правителството и на главния прокурор Иван Гешев, прераснаха в гражданско неподчинение. Граждани блокираха бул. „Цар Освободител“ пред Народното събрание, а след това беше спряно и метрото. Спасов е активен поддръжник на протестите.

39
Коментирайте

avatar
нови хронологично най-добре оценени
Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 17:05
Гост

Щом една от най-интелигентните гилдии в лицето на адвокатите подкрепят подобни действия, смятайте колко нагли са станали тия горе и колко им е писнало на тия долу

Адвокат
Адвокат
21 юли 2020 17:15
Гост

С ръка на сърцето мога да призная, че в сравнение с постъпката на колегата в метрото, МНОГО, АМА МНОГО ПОВЕЧЕ ме е срам от всяко излияние, което излезе от устата на водещият се за мой колега юрист министър на правосъдието, известен още като Барни Ръбъл. Едното в най-лошия случай е еднократна злоупотреба спрямо определен брой пътници, а другото е гавра с правото и трайно принизяване на юридическата професия до непознати досега „висини“. Ако постъпки като тази в метрото ще доведат до окончателното отстраняване на подобни „юристи“, то самият аз бих натиснал бутона следващия път.

Ники
Ники
21 юли 2020 16:45
Гост

Долу фашистката българска полиция! Долу мутрите в униформи! Долу прокуратурата! Как смеят да задържат адвокат? Адвокатите са защитници на народа и човешките права! Трябва да поискаме да им дадат имунитет като на Президента! Долу ръцете от адвокатите!!! Това е чиста диктатура и репресия!

Барни Ръбъл
Барни Ръбъл
21 юли 2020 16:54
Гост

Точно така! На всички адвокати трябва да бъде даден функционално-мафиотски имунитет като на Пепи Еврото! А Специализирания мафиотски съд към Каскетното ведомство ще има право да задържа само и единствено адвокати, по отношение на които Главния каскет е упражнил медийно правосъдие!

честно казано
честно казано
21 юли 2020 14:04
Гост

Няма да се изненадам, ако почнат и да крадат от магазините като форма на протест срещу мафията. Даже ще изглежда по-оправдано отколкото да спираш тока на метрото, все пак тя държи бизнеса

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 14:30
Гост

Крадат и то милиарди тези, срещу които всички ние обикновените хора протестираме, защото вече окончателно ни писна. Включително от платените тролове на подчинение на Доган сарай, които срещу подхвърлените им трохи се опитват да дискредитират всенародния протест, на който дълбоко в себе си и самите те симпатизират.

честен
честен
21 юли 2020 16:55
Гост

Потърпевшите щом се движат с метрото явно не са успели да окрадат толкова много. Биваше да има чалъм да ги хванат на място че да им теглят една мечка, да се види всъщност мнението на народа какво е..

юрист
юрист
21 юли 2020 13:45
Гост

Бахти идиота, защо прави такава мизерия на съгражданите си?! Щото е много по-лесно от колкото да спре тока на парламента, МС или друга институция нали..
Бахти мекеретата

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 14:33
Гост

Онези, срещу които народът протестира, прават несъизмеримо по-големи мизерии. И подобни акции на обикновени граждани нямат за цел да навредят на други обикновени граждани, а да изметат онези горе и окончателно да се сложи край на големите мизерии.

what
what
21 юли 2020 16:50
Гост

Мдаа.. Дементния фалирал адвокендел, изпаднал от политическта хранилка и двете гаменчета с него са „народа“, а стотиците потърпевши в метрото са „мафията“. Направо ме убеди ха ха ха

мунчо
мунчо
21 юли 2020 13:16
Гост

Дали съм сляп, защото не виждам на видеозаписа Спасов да натиска аварийния бутон ??? Поне засега си мисля, че това е активно мероприятие с цел компрометиране на бившия депутат. И няма как да не заподозра Каренин с каскета !

обективен
обективен
21 юли 2020 13:13
Гост

Революцията отменя законите, а не обратното ! Въпросът е дали протестите ще обхванат по-голяма част от обществото, за да прерастнат в революционна промяна на олигархично-мутренския български модел.

не си обективен
не си обективен
21 юли 2020 13:49
Гост

В случая този явно нереализиран адвокат се е държал като мутра, издевателствайки над съгражданите си за да привлече медийно внимание.
Не виждам каква е ползата да бъдат сменени едни мутри с други. Да падне Бойко за да властва Божков. И пр. сволоч която без грам съвест ще тръгне да тероризира случайни хора преследвайки собствените си интереси

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 14:35
Гост

„Явно нереализиран адвокат“ звучи точно като „Проваления бивш правосъден министър“. Щатните и нещатните сътрудници на кафяво-лайнометната машина на Пеевски си личите отдалече.

реалист
реалист
21 юли 2020 17:00
Гост

С още по-голяма сила важи за пионките на Божков. Точно като комунистите – щом не си съгласен с нас, значи не си от „народа“ а си негов враг. Може би ти се иска да върнете и концлагерите..? Ами той Божков какво може да измисли, освен да извади от мазето опорните точки на БКП

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 12:14
Гост

Подкрепа! Когато законът най-нагло се потъпква, заобикаля и прилага избирателно от медийните и каскетните бухалки на властта – нарушаването на закона понякога е крайна, но наложителна опция за измитане на мафията и възстановяване на истинска законност и справедливост!

случаен
случаен
21 юли 2020 13:51
Гост

Мафията с метро ли се движи бе, смешник слабоумен

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 14:38
Гост

Уважаеми г-н Пеевски трол, съжалявам ако фрустрацията Ви се дължи на орязани премии поради това, че никой не се връзва на разпространяваните от вас опорни точки, но тук е форум за интелигентни хора, така че въобще няма смисъл да пробвате.

Радев
Радев
21 юли 2020 10:49
Гост

Не знам. НЕ ми се вярва да спира метрото за да хулиганства, това по-мяза на постъпка на келеш от Люлин на 19-22 да се докаже пред момичета

Oblena
Oblena
21 юли 2020 10:48
Гост

Е вие вярвате ли, че зрял адвокат ще направи подобна глупост?

реалист
реалист
21 юли 2020 17:02
Гост

Ако го тресе деменцията.. Или по-вероятно е закъсал с парите и трепери да се върне на държавната софра, само че през задния двор, щото по нормалния начин не му се е получило на тоя бивш депутатин

Тошков
Тошков
21 юли 2020 10:48
Гост

БЕ кьорфишеци. Някъде е казал нещо против ГЕРБ сигуно или против Гашев.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 10:47
Гост

Много се извинявам и уважения към задържания адвокат, но да хукне да бяга… в смисъл такъв, че той не е първа младост, колкото и да се грижи за себе си

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 10:47
Гост

Това ми се струва нелепо. Защо ще се занимава зрял човек с детински глупости

Бисер
Бисер
21 юли 2020 10:47
Гост

Гешев, Вън!

Миланов
Миланов
21 юли 2020 14:06
Гост

Да живее Божков!

адв. Маринков
адв. Маринков
21 юли 2020 10:46
Гост

Изключително неприятно държание с човека. Неприятен момент от кариерата му също

гражданин
гражданин
21 юли 2020 13:54
Гост

На хората в метрото дали им е било приятно? Ако сред тях е имало такива които бързат за интервю за работа или за автобус за Варна/Бургас/Русе, с предварително купен билет например..

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 10:46
Гост

Знаех си, че нещата ще ескалират в гражданско неподчинение.

Кирил
Кирил
21 юли 2020 10:46
Гост

Е, народът до кога да търпи. Всяко нещо си има граници.

гражданин
гражданин
21 юли 2020 14:07
Гост

Това не е гражданско неподчинение. Това е чиста проба селяния!

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 14:45
Гост

Гражданино Недялко с мегафона, пий си хапчетата редовно. Иначе разбирам притеснението ти от това господарите ти, на които си пълен лакей, да паднат от власт и тогава да бъдат разследвани всички, вкл. такива като теб.

Stratiev
Stratiev
21 юли 2020 10:45
Гост

Бе няма да оставят човека без адвокати. Той ако не си знае правата, няма кой друг да ги знае

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 10:45
Гост

Аз не знам дали не е репресиран тоя човек също, като много други анти ГЕРБ.

Димитрова
Димитрова
21 юли 2020 10:45
Гост

Ама в тая държава на беззаконие, дали можем дас вярваме, че е невинен или не ?

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 10:45
Гост

Е, може ли такова нещо? Зрели мъже да се държат като малки деца?

Gnqs
Gnqs
21 юли 2020 10:44
Гост

Бе как ще се допусне, че може Адвокат да седи без адвокатскта защита бе. Моля ви се.

Анонимен
Анонимен
21 юли 2020 10:41
Гост

Какво им става на тези адвокати? Къде им е морала?

Гражданин
Гражданин
21 юли 2020 14:21
Гост

Кретенска постъпка на неуравновесен човек застрашаващ живота и здравето на другите.