Европейски съд отхвърли жалба от операторите на газопроводите компании „Северен поток“ и „Северен поток 2“, че газовата директива на ЕС несправедливо е насочен към техните тръбопроводи, предава AFP.

В своето решение Общият съд на Европейския съюз заяви, че операторите на газопроводи не са „пряко засегнати“ от правилата на ЕС, които държавите-членки трябва да прилагат.

Базираните в Швейцария консорциуми, които са мажоритарна собственост на руския енергиен гигант „Газпром“, се оплакаха, че нова директива на ЕС, приета миналата година, ще навреди на тяхното финансиране, предава „Фокус“.

„Северен поток“ транспортира газ от Виборг в Русия до Любмин в Северна Германия, под Балтийско море. „Северен поток 2“ е проект, който ще работи паралелно.

Изграждането им породи дипломатически спорове, като критиците твърдят, че те правят Европа твърде зависима от руските енергийни доставки и подкопават интересите на Украйна.

„Северен поток“ твърди, че правилата на ЕС са били съставени несправедливо спрямо техния тръбопровод, но съдът установи, че правните искания на фирмите са „недопустими“.

Директивата, както постанови Съдът, трябва да се спазва от страните членки.

„Националните регулаторни органи имат широка свобода на преценка по отношение на предоставянето на такива изключения или дерогации и всички специфични условия, на които тези изключения или дерогации могат да бъдат предмет“, се казва в съобщението.

Говорител на „Северен поток 2“ заяви, че фирмата има два месеца, в които може да обжалва и може да го направи.

По-рано стана ясно, че Германската федерална мрежова агенция реши да освободи газопровода „Северен поток“ от Директивата за газа на ЕС в страната за период от 20 години, съобщава компанията оператор на газопровода, след като е подала заявление за това на 19 декември 2020 година, предава TACC.

„Според решението освобождаването от разпоредбите на тази директива се прилага за участък от газопровод в Германия, включително в териториалните води, и е валидно 20 години, влиза в сила със задна дата от датата на приемане на изменения в Закона за енергетиката на 12 декември 2019 г.“ отбелязва се в съобщението.

През април 2019 г. в сила влязоха изменения в директивата за газ в ЕС. Същността на промените е разширяването на ключовите принципи за регулиране на европейския газов пазар не само за сушата, но и за идващите от морето тръбопроводи в териториалните води на държавите от ЕС.

По-конкретно, изискванията предполагат разделяне на производството и транспортирането на газ, тоест производителят не може едновременно да притежава тръбопровода, по който се доставя газът. Друго изискване е достъпът до тръбопровода за други доставчици на газ. Това означава, че „Газпром“ ще може да използва само половината от капацитета на газопровода „Северен поток 2“, който се планира да бъде пуснат в края на 2020 г.

През май тази година Федералната агенция за мрежата на Германия отказа да освободи „Северен поток-2“ от ограниченията, определени от Директивата за газта на ЕС.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar