Управляващите обмислят извънредно законодателство срещу спекулата, което на първо време да включва около 130 стоки от първа необходимост, стана ясно от думите на министъра на икономиката Емил Караниколов. „Вероятно с извънреден закон трябва да предвидим и мерки срещу спекулата. Досега бяхме в хипотеза на свободен пазар, но трябва да предпазим българските граждани от спекула“, каза министърът.

През миналата седмица от синдиката „Подкрепа“ настояха да има таван на цените на стоките като противодействие на евентуална спекула. Според бизнеса ограничението трябва да е не на цените, а на количествата, които може да купува един човек. Това стана ясно по време на обсъждане между работодателски организации и синдикати на среща при социалния министър Деница Сачева.

Депутатите от БСП ще внесат предложение срещу подобна практика. Корнелия Нинова обяви, че то включва ново определение в Наказателния кодекс за това що е спекула и завишаване на наказанието за спекулантите, което в момента е много ниско – 100 лв. глоба.

Според Караниколов първо трябва да се мисли за здравето, а след това и за икономиката, и за социалната система. „Основен приоритет на обществото и на държавата ни трябва да бъде здравето. Ако допуснем тази инфекция с коронавируса в предприятията ни и в обществения ни живот, това ще повлияе още по-негативно на икономиката ни. Относно икономическите мерки темата е сложна. Трябва да намерим баланс, за да осигурим здравната система, след това и социалната система, защото скоро можем да говорим и за ръст на безработицата“, каза той.

Караниколов обяви, че днес предстои среща с работодателите, за да се обсъди актуалната ситуация. „Проблемите в икономиката все още не могат да се оценят. Екипите започват работа. Трябва много ясно да намерим баланс, защото парите в бюджета са данъците на българските хора и много точно трябва да разпределим в кои сектори и какви цели трябва да покрият. Ако нямаш работеща икономика, няма да имаш работеща държава“, добави министърът.

„Експертите в министерствата следят случващото се в техните сектори. Знаем всяка държава какви мерки взима, всичко при нас е на масата, но всяка страна е различна. Държавата без помощта на работодателите няма как да се справи. Работодателите ще изнесат най-тежко положението в икономиката. Сигурен съм, че българският бизнес е изключително гъвкав“, каза още Караниколов.

Министърът каза, че много страни вървят към рецесия, а някои вече са и в криза. Според Караниколов България има добра основа, защото е държава на 1300 години. По неговите думи, „ако се налага, ще градим всичко отново“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar