Близо 140 купувачи на апартаменти на зелено в жилищния комплекс Nove Homes поискаха от Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) да свали възбраните върху него. Те бяха наложени в началото на октомври като обезпечителни мерки върху имущество, собственост на Васил Божков и свързани с него физически и юридически лица, във връзка с производството срещу бизнесмена по реда на ЗПКОНПИ. Това стана, след като Софийският градски съд уважи искането на комисията.

В рамките на протестното шествие на купувачите на зелено в комисията днес бяха внесени предварителни договори за покупко-продажба и счетоводни документи за плащания на около 80 от купувачите – част лично, други с пълномощно. Останалата част ще бъде изпратена по пощата, според изискванията на комисията. „Едно от големите предимства на този комплекс беше, че всички плащания минаваха по банков път. Именно това привлече към него и много българи от чужбина“, обясниха от инициативния комитет на протестиращите.

От КПКОНПИ вече изразиха готовност да разгледат всяко постъпило искане от купувач в Nove Homes и да се произнесат в съответствие с изискванията на закона. Това стана след предишното първо протестно шествие на 10 март. Тогава от комисията заявиха, че са научили за проблема на купувачите в Nove Homes eдва в края на януари от възражение на изпълнителния директор на „Нове хоумс“, но не разполагат с документи в подкрепа на неговите твърдения.

Протестиращите: Ще предявим искове за имуществени вреди

Сега протестиращите ги внасят в КПОНПИ и искат от комисията в седем дневен срок да вдигне възбраната, която определят като неоснователна и незаконна. Те обясняват, че в резултат на действията на антикорупционната комисия банката-кредитор се въздържа да финансира следващи етапи на строителството, има тотален отлив от кандидати за купуване на обекти в комплекса и отлив на строителни и подизпълнители. Онези 230 души, които вече са платили за апартаменти в Nove Homes, са притеснени дали ще бъдат спазени сроковете за завършване на строителството и въвеждане на обектите в експлоатация. Опасяват се, че в резултат на така наложените възбрани е възможно „Нове хоумс“ да изпадне в неплатежоспособност. За тях това означава, че няма да получат апартаментите, за които са платили 27 252 511 лв. с ДДС общо по предварителни договори и няма да могат да възстановят парите си.

Заявяват, че ако в резултат на възбраните довършването на строителството и пускането на обекта в експлатация бъде осуетено, и ако съдът отхвърли иска на КПКОНПИ спрямо „Нове хоумс“, те ще предявят искове за имуществени вреди. Ще искат да им бъдат изплатени внесените суми по предварителния договор и ще пледират за пропуснати ползи в размер на законната лихва за съответния период.

Комплексът се строи с банков кредит и пари от купувачи

Имуществото, послужило за обезпечаване на бъдещ иск, представлява право на собственост върху поземления имот и 14-те многофамилни жилищни сгради, които се планира да бъдат изградени върху него. Теренът е на стойност 4.9 млн. лева и те са платени по банков път. Това предполага, че банката е приложила мерките по закона за изпиране на пари, казват купувачите. Що се отнася до недовършено строителство – то е на стойност 37.5 млн. лева, за които има договори. Инвестицията дотук е формирана с кредит от Интернешънъл Асет Банк в размер на 14 млн. лева и от вноски на купувачите по предварителните договори в размер на 27.3 млн. лева. Заключението им е, че незавършените строежи не представляват незаконно придобито имущество, доколкото са формирани по този законен начин. А по повод на факта, че нито една от сградите все още няма акт 14, отбелязват, че възбраната върху имущество, което не съществува, е незаконна. Друг техен аргумент е, че „Нове хоумс“ не е контролирано лице (от проверяваните) по смисъла на допълнителните разпоредби на ЗПКОНПИ. Искат да се отмени определение на Софийския градски съд от 29 септември 2020 г. и да бъде обезсилена обезпечителната заповед, издадена ден по-късно.

Срещу определението на Софийски градски съд, с което са допуснати обезпечителните мерки, е подадена частна жалба от „Нове Хоумс“, по която се очаква да се произнесе Апелативен съд – София.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar