От Google съобщиха, че са сключили „индивидуални споразумения“ за авторските права с френски вестници и списания. От месеци двете страни спореха за дела на приходите от показването на новини в резултатите на търсачката, информира АФП.

Сред тези медии са френските топ ежедневници „Монд“, „Фигаро“ и „Либерасион“, а също така списания като „Експрес“, „Обс“ и „Куриер интернационал“.

От технологичния гигант обявиха, че продължават преговорите с други медийни групи, като целта е постигане на „рамка за споразумение до края на годината“.

Миналия месец апелативен съд в Париж постанови, че американската компания трябва да продължи преговорите с френските медии заради нов европейски закон за авторските права, който изисква да се плаща при показване на новинарско съдържание на интернет търсачките.

Медиите отдавна се борят Google да плаща част от печелените милиони от реклами и показването на новините на търсачката. Но от компанията отказват да спазват закона за дигиталното авторско право, отбелязвайки, че медиите печелят милиони от посещенията на сайтовете им.

Не се разкрива Google каква сума ще плаща на медиите, но от компанията обявиха, че се основава на критерий, който включва количеството публикации на ден, месечният интернет трафик и приносът на издателя като политическа и обща информация.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar