Meta, собственикът на Facebook, е заплашена от ново дело за монопол. Този път то ще бъде във Великобритания, съобщава оналйн изданието TechCrunch.

Делото е входирано в Апелативния трибунал за конкуренцията от експерта по международно право Лиза Ловдал Гормсен и е с подкрепата на голямата адвокатска кантора Quinn Emanuel Urquhart & Sullivan, LLP. Делото получава финансиране от Innsworth, един от най-големите фондове за финансиране на съдебни спорове в света. То иска от Facebook да плати 2,3 млрд. британски лири на потребителите на компанията.

Обвинението е, че Facebook е злоупотребила с господстващата си позиция при социалните мрежи в продължение на няколко години. По-конкретно, става дума за период от 2015 г. до 2019 г., през който искът твърди, че Facebook е „експлоатирала“ данните на 44-те милиона британски потребители на социалната мрежа.

Гормсен обвинява, че през този период Facebook е взела личните данни на потребителите, които не са имали друга алтернатива заради гигантския размер на компанията. В замяна потребителите са получили възможност да публикуват снимки. Според Гормсен това е „нечестна цена“ за ползването на услугата – да предадеш личните си данни в замяна на безплатен достъп до платформата. През това време компанията е генерирала милиарди приходи чрез въпросните данни.

Гормсен изтъква още, че Facebook следи дейността на потребителите в интернет през други сайтове и създава мащабни профили за техните интереси. Според нейния иск, всеки британец, който е публикувал поне веднъж във Facebook в дадения период, е ощетен и трябва да бъде компенсиран от компанията.

Facebook не е коментирала темата. Делото е входирано в съда, като предстои да бъде разгледано и решено дали да премине към реална съдебна фаза или да бъде отхвърлено.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar