П инар Гюлтекин следвала икономика в Мугла, Западна Турция. След като в продължение на дни тя не вдигала телефона си, на 16 юли тази година семейството ѝ подало сигнал, че е изчезнала. Пет дни по-късно полуизгореното тяло на 27-годишната студентка бе намерено. Обвинен за престъплението е бившият ѝ приятел. По време на разпитите мъжът признал, че е убил Пинар след скандал помежду им, пишат от „Дойче веле“.

Първо я удушил и се опитал да изгори трупа ѝ в гората, но след като не успял, натикал тленните останки в една кофа за боклук и я залял с цимент. При това нищо не предвещавало подобно трагично развитие. Още повече, че и двамата са от по-образованите среди на Турция – тя е момиче от добро семейство, той – успешен мениджър на заведение в курорт на Егейско море, отбеляза „ТАЦ“.

Според активистите от движението „Да спрем убийствата на жени“ Пинар Гюлтекин е 146-тата жена в Турция тази година, която е убита заради пола си. През 2019 година са били извършени 474 подобни престъпления.

Убийството на момичето отприщи вълна от недоволство по улиците на турските градове, отбеляза „Нойе Цюрхер Цайтунг“. Обвиненията бяха насочени срещу правителството, което според демонстрантите поддържа патриархалните структури в обществото. Дори турски знаменитости като певеца Таркан този път не останаха безучастни, отбелязва „ТАЦ“.

Пинар Гюлтекин беше убита, докато в управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) обсъждат евентуално оттегляне от Истанбулската конвенция.

Според консервативните среди, документът застрашава традиционните ценности на страната.

Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба срещу насилието над жени и домашното насилие беше предложена през 2011 година, а през 2012-та Турция стана първата държава, която я ратифицира. В началото на юни заместник-председателят на ПСР Нуман Куртулмуш заяви, че подписването на документа в Истанбул е било „грешка“.

Редица правозащитни организации и активисти се обявиха против намеренията на властта да се откаже от конвенцията. Но както показа и случаят със „Света София“, ислямистите са тези, които имат решаващата дума в управлението на Турция, коментира „ТАЦ“.

Снизходително отношение от страна на полиция и съд

Протестиращите в Истанбул, Анкара, Мугла и други големи градове в страната са решени да се борят срещу насилието над жени. В Измир дори се стигна до сблъсъци между граждани и полиция. В последните години полицаите все по-често реагират с насилие срещу протестите на организации, които се борят против насилието над жени, отбелязва „Нойе Цюрхер Цайтунг“. На Международния ден на жените 8 март демонстриращите бяха разпръснати със сълзотворен газ.

Насилието над жените рядко попада във фокуса на контролираните от властта турски медии. Правозащитниците казват, че въпреки наличието на закони срещу него, в полицията и съдебната система извършителите на подобни престъпления често се радват на снизходително отношение.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar