П очти никой не се спира край гроба на 18-годишната Ипек Ер от южноанадолското село Курукавак. Мнозина в родното ѝ място смятат, че обстоятелствата около смъртта ѝ са позорни. Съдбата на девойката обаче предизвиква голям отзвук извън региона – още повече, че тъкмо сега Турция е на път да се откаже от Истанбулската конвенция, чиято цел е да защитава жените от насилие, пише „Дойче веле“.

„Ако това се беше случило на твоята дъщеря?“

В средата на август Ипек Ер почина от раните си, след като лежа няколко седмици в болница. Тя беше опитала да се самоубие с ловджийска пушка. Предполага се, че Ипек е била изнасилена от приятеля си Муса О., което я е накарало да предприеме отчаяната стъпка. След насилието срещу нея тя се обръща към полицията и подава жалба срещу насилника. Мъжът е задържан, но не след дълго отново е пуснат на свобода.

Случаят придобива публичност чрез социалните медии, а възмущението от освобождаването на Муса О. е толкова голямо, че друг прокурор нарежда бившият приятел на Ипек отново да бъде арестуван. Муса О. е уволнен от жандармерията, в която е служел дотогава, но съдията, разглеждал делото в Сиирт – град с преобладаващо арабско-кюрдско население – отново отсъжда в негова полза и го пуска на свобода.

Бащата на момичето Фуат Ер не желае да се примири с тази ситуация. Пред германската телевизия АРД той казва: „На първо място бих попитал съдията: Ако това се беше случило на твоята дъщеря, щеше ли с чиста съвест пак да пуснеш на свобода този убиец?“.

Около случая се вдигна много шум. През октомври предстои ново дело срещу бившия жандармерист и то ще се гледа в Истанбул. Майката на Ипек, Хакиме Килинч, още отсега се притеснява, че 23-годишният мъж може да се отърве без присъда.

Тъжна реалност в Турция

В Турция насилието срещу жени е част от ежедневието. Почти всяка седмица в социалните мрежи се публикуват видеозаписи с отвратителни сцени на насилие, някои от които се извършват дори на публични места. Част от минувачите се намесват в полза на жертвата, но мнозина игнорират ставащото.

През 2019 в Турция са били извършени над 470 убийства на жени. Правозащитни организации твърдят, че броят им се увеличава. Малкото останали независими медии в страната напоследък пишат по тази тема по-често, защото ислямско-консервативното правителство на Партията на справедливостта и развитието (ПСР) иска да се откаже от т.нар. Истанбулска конвенция. Нейната основна цел – да подобри защитата на жените от домашно насилие. Крайно консервативното мюсюлманско братство „Исмаил ага“ смята Конвенцията за „удар по ислямските ценности“ и постоянно разпространява тази теза в Туитър.

Възмущение срещу подготвяния отказ от Истанбулската конвенция се породи дори из средите на управляващата партия, включително и в самото семейство на Ердоган. Най-малката му дъщеря Сюмейе, която е вицепрезидент на женската организация „Кадем“, е против излизането на Турция от Истанбулската конвенция. Смята се, че тя има влияние над баща си. Дали ще успее да му повлияе, или ще все пак ще се наложи крилото на крайните ислямисти в ПСР? На този въпрос още няма окончателен отговор.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar