Деветдесет и петима са осъдените за корупция в Румъния през декември и януари, съобщи Националната дирекция за борба с корупцията в страната. Наказанията им варират между шест години и шест месеца затвор, предаде БТА.

Става дума за престъпления, свързани с вземане и даване на подкуп, търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, измами с европейски фондове.

„Сред окончателно осъдените са заместник генерален директор на Агенцията за плащания и интервенция в земеделието (APIA), заместник генерален директор на Национална администрация на румънските води (ANAR), директор на министерство, общински кмет, четирима полицаи, 20 митничари“, се казва в прессъобщение на Националната дирекция за борба с корупцията, изпратено до БТА.

Междувременно Министерството на правосъдието на Румъния обяви предложенията за длъжността главен прокурор на Върховната прокуратура и главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията. Това са Алекс Флоренца и Мариус Войняг.

Алекс Флоренца е прокурор от Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Букурещ.

Мариус Войняг е заместник-ръководител на отдела „Наказателно преследване и криминалистика“ в Главната прокуратура и бивш ръководител на Службата за борба с икономическата и финансовата престъпност в рамките на Дирекцията за разследване на организираната престъпност и тероризма в Букурещ, съобщава G4Mediа, цитирана от Диджи24.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar