Седем души получиха ефективни присъди за разпространение на наркотици по Южното Черноморие.

Специализираният наказателен съд постанови десетки години затвор за участниците в престъпна група, разбита в края на 2018 година. Според прокуратурата те са продавали различни видове наркотици в курортите. Част от членовете на групата вече са осъждани за разпространение на дрога.

Ръководителят на организирана престъпна група за разпространение на наркотици получи 9 години затвор при първоначален строг режим, съобщават от прокуратарата. Групата е действала на територията на курорта „Слънчев бряг“, Бургас и Бургаска област.

5 години затвор и 7000 лв. глоба получи и друг участник в нея. През януари и март 2021 г. останалите шестима участници в групата признаха вината си и постигнаха споразумения с прокуратурата за решаване на делото. След одобрение на Специализирания наказателен съд петима от тях получиха ефективни наказания, а един – 3 години „лишаване от свобода“ с пет-годишен изпитателен срок и пробационна мярка „задължителни периодични срещи с пробационен служител“ за срок от 3 години.

Разследването установи, че от февруари 2018 г. до неутрализирането на групата на 27 ноември 2018 г., участниците в престъпното сдружение са държали и разпространявали различни видове наркотици по Южното Черноморие. При задържането им у тях са намерени и иззети канабис, кокаин и метамфетамини, както и други преки доказателства за престъпната им дейност.

Част от членовете на групата са осъждани за разпространение на наркотични вещества. Сред тях има членове на фенклуба на ПФК „Левски“ в Бургас.

Присъдата на Специализирания наказателен съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Апелативния специализиран наказателен съд.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви