С 8 години затвор и глоба от 50 000 лева бе наказан 26-годишният наркотрафикант Фикрет Ф. от шуменското село Троица. Той ще изтърпи наказанието си при първоначален „строг“ режим, решиха магистратите.

Присъдата на Апелативен съд – Бургас е за трафик на високорисков наркотик на стойност 1,4 млн. лв., който подсъдимият опитал да изнесе от България за Турция.

Фикрет и приятелят му Ибрям бяха задържани в лек автомобил „Сеат Толедо“ на 26-ти януари миналата година в около 13,30 часа при опит да преминат през ГКПП „Лесово“. В автомобила, собственост на Фикрет Ф. са открити 19 пакета с високорисково наркотично вещество, съдържащи общо 63 462.980 грама – марихуана и екстази на обща стойност 1 357 548 лева.

Наркотиците, разпределени в непрозрачни полиетиленови пликове, били скрити в специален тайник зад задната седалка на водача, тип „двойно дъно“. Скривалището било пригодено от монтирана и заварена метална преграда от ламарина, и в пространството между допълнително поставения под на автомобила и фабричния. По време на съдебното производство подсъдимият отричаше да е виновен. През цялото време Фикрет твърдеше, че не знаел за наркотичните вещества и нямал никаква представа как са се озовали в колата му. С приятеля си пътували до Германия, където лекият автомобил стоял на неохраняем паркинг, бил ползван от трети човек, преди на тръгнат за България. Тезата на подсъдимия бе, че дрогата е била „подхвърлена“, а той самият употребен като „муле“ без изобщо да подозира. Според магистратите обаче, събраните по случая доказателства доказват категорично, че престъплението е извършено от Фикрет Ф., който без надлежно разрешително е направил опит да пренесе през границата на страната голямото количество наркотици, управлявайки собствения си лек автомобил. Деянието не е довършено по независещи от волята на подсъдимия Ф. причини.

Само ден по-рано аплетивния съд в Бургас потвърди друга присъда от 15 години затвор за иранец, хванат с 200 кила хероин в консерви от домати

44-годишният чужденец, който е шофьор на тир също е спипан на ГКПП Лесово, при опит да внесе дрогата в България. Стойността на пратката се изчислява на близо 18 млн. лева. Наркотикът е бил опакован в 400 кутии от доматено пюре, подредени в полуремаркето на товарния автомобил, така че да не бъдат засечени при рентгеновата проверка.

Двамата осъдени за наркотрафик могат да обжалват присъдите пред ВКС в 14 дневен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar