63 000 лв ще трябва да изплати общинска казанлъшка фирма на свой работник, който при изпълнение на служебните си задължения е пострадал тежко, реши състав на старозагорския окръжен съд.

Инцидентът, при който Самуил Митев е паднал от 10-метрова височина и си е потрошил главата и крайниците върху асфалта на булевард „23-и пехотен шипченски полк“ в Града на розите е станал на 21 ноември 2017-а. Падането било в резултат на аварирала автовишка, като мъжът е бил без предпазен колан и каска. Почти половин година пострадалият е бил на легло, преживял е няколко тежки операции и дълго време не е можел да се обслужва сам.

В заведеното през 2018 година дело Митев е настоял да получи обезщетение от общинското предприятие „Комунална дейност и поддържане на инфраструктура“

за преживените болки и страдания в размер на 190 000 лв, но местният съд с решение от февруари т.г. одобрил едва 35 000, отхвърляйки останалата част от иска като недоказани и неоснователни.

Недоволни от това решение останали и две страни, като от фирмата настояват , че вината за случилото се е изцяло на работника, който грубо не спазил правилата за безопасност въпреки инструктажите и наличието на каска и колан в кабината на автовишката.

Пет месеца по-късно в свое публично заседание от 13 август състав на окръжния съд променя частично решението на първоинстационния като оценя преживените страдания на 90 бона, но пък възприема, че пострадалият е съпричинил в 1/3-а произшествието.

В крайна сметка 43-годишният Митев ще получи сумата от 65 240 лв, в която са включени и част от харчовете му за лекарства през 8-месечния срок на лечение. От решението на съда става ясно, че и до момента не е приключило разследването за инцидента.

Казусът най-вероятно ще търпи развитие, тъй като и двете страни имат право да обжалват пред ВКС в едномесечен срок.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar