Убиецът на Венцислав Маргинов в Англия е осъден само на 6 г. затвор, тъй като разследващите не са открили доказателства той да е имал намерение да нанесе наистина сериозна вреда на българина. Това стана ясно от изявление на старши прокурор Анджела Роуан. Тя даде разяснение по случая, след като вълна от възмущение се надига във Великобритания заради малката присъда, която известният в Саутпорт бандит Джеймс Гелинг получи за смъртта на 51-годишния Маргинов.

Роуан заяви, че първоначално Гелинг е задържан за нападение, но след като Маргинов умира по-късно в болница, му е повдигнато обвинение и за непредумишлено убийство, за което той се е признал за виновен. Не е можело да го обвинят за умишлено убийство, тъй като не са открити доказателства по българина да са нанасяни продължителни удари, както и те да са продължили, след като е паднал на земята. Независимо от трагичните последици това е било нападение само с един удар, обясни прокурорът.

Гелинг е ударил Маргинов в лицето, след като по-рано бандата му е атакувала синовете на сънародника ни Христо и Станимир, както и техен приятел. От удара бащата пада на улицата и Христо вижда как започва да тече кръв от носа и устата му. Групата на Гелинг бяга веднага, но свидетели издават в кой близък бар се е скрил. Даже един от тях отива с полицейския екип, за да може той да бъде идентифициран.

Прокурорът обясни, че наложеното от съда 4-годишно продължаване на присъдата означава, че Гелинг ще остане зад решетките 2/3 от определените 6 г., а не само половината, каквато е практиката. Така той щял да бъде под контрол на органите на реда в продължение на 10 г., през които във всеки момент може да бъде върнат в затвора при нарушение.

Това не е първи път, в който наказание на 32-годишния бандит буди възмущение. Гелинг е осъждан над 40 пъти за 73 престъпления. Когато през 2011 г. получава само 12 седмици затвор за нападение на бившата си приятелка, депутати от Саутпорт излизат с призив към съдилищата да спрат да издават малки присъди на серийни престъпници като него.

Местният депутат Джон Пю казва, че Гелинг се гордее с каталога си от присъди и на него не му пука за закона и за това какво другите мислят за него.

Сега пък десетки англичани изпратиха гневни писма до регионалния вестник „Ливърпул еко“, в които определят 6-годишната му присъда за убийството на Маргинов като смехотворна. Някои са отвратени и от липсата на покаяние, тъй като по време на процеса стана ясно и шокиращо признание на Гелинг пред полицията.

„Не ми дреме въобще дали ще живее, или умре. Той е ранен за цял живот. Размазан е като зелка“, били първите му думи пред разследващите. Видян е също да се смее в бар, след като заедно с бандата си бяга от мястото на престъплението.

След като призна, че семейството на Маргинов е било съсипано от случилото се, прокурор Роуан изрази надежда близките му да получат малко облекчение със съдебното приключване на случая.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar