Районният съд в Мездра е постановил днес ефективно наказание от 6 години „лишаване от свобода“ на Димитър Йотов, който е обвинен, че неправилно е съхранявал оръжие, което е довело до смъртта на малолетно дете, съобщиха от Съдебната палата във Враца.

Подсъдимият е бил признат за виновен в това, че на 8 януари 2021 година в дома си в Мездра е държал четири броя огнестрелни оръжия и 28 боеприпаси за тях в нарушение на закона за съхранение на оръжие. Вследствие на това е произведен изстрел с едно от оръжията и е последвала смъртта на малолетно дете, като деецът не е искал и не е допускал това и случаят е особено тежък, се допълва в съобщението.
Делото е преминало в едно заседание, като по искане на подсъдимия и неговата защита то се е провело по реда на съкратеното съдебно следствие. Подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт и се е съгласил да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съдът да намали наложеното наказание с една трета, уточняват от Съдебната палата. Първоначалното наказание, определено от съда за това престъпление е 9 години „лишаване от свобода“. След редукцията съдът е определил наложеното наказание да е 6 години „лишаване от свобода“ при първоначален общ режим на изтърпяване.
Подсъдимият ще трябва да заплати общо 400 000 лева на родителите на починалото малолетно дете. Присъдата на Районен съд – Мездра не е окончателна, а може да се обжалва или протестира в 15-дневен срок пред Окръжен съд – Враца.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви