5000 лв. „парична гаранция“ наложи Районен съд – Дупница, на собственика на депото, подпалило АМ „Струма“. Освен това Кольо Илиев има забрана да напуска границите на страната.

„Две са повдигнатите обвинения срещу управителя на фирма „Феникс“ ЕООД Кольо Илиев, във връзка с възникналия пожар, който компрометира в значителна степен АМ „Струма“ край Дупница. Извършени са множество процесуално-следствени действия, предприети са и такива по повдигане на обвинение на конкретно лице“, обяви в Кюстендил говорителят на главния прокурор – Румяна Арнаудова. По нейните думи това, че са повдигнати обвинения на едно лице – в случая Кольо Илиев, не означава край на досъдебното производство, т.е. кръгът на обвиняемите лица и възможно да се разшири.

Досъдебното производство за пожара, който избухна след запалилото се сметище под моста на АМ „Струма“, е образувано на 14 август т.г. „По делото са извършени в бърз порядък всички неотложни действия, направени са и два огледа, като 15 август е извършен повторен оглед на местопроизшествието, за да могат да бъдат приобщени значителна част от веществените доказателства. Целта бе да се установи какъв точно отпадък е складиран там“, коментира и окръжният прокурор на Кюстендил, Камелия Стефанова, която предостави подробности около воденото разследване по случая.

Вече са взети представителни проби, за да се установи точно какъв вид отпадък е бил съхраняван под моста на АМ „Струма“. Ако се касае за опасни отпадъци, то тогава ще е налице друга правна квалификация на деянието, посочиха още от прокуратурата.

От събраните доказателства става ясно, че РИОСВ – Перник е издала предписание на Кольо Илиев, според което той е трябвало да отстрани складираните под моста боклуци до 31 юли т.г. „Тук е въпроса какво са направили институциите от 31 юли до 13 август, когато избухва пожарът. Държа да отбележа, че разследването не се провежда единствено и само по отношение дейността на търговеца. Ние ще проверим и дейността на всички контролни органи, а именно АПИ и кметът на Дупница“, посочи още прокурор Стефанова.

На този етап Кольо Илиев е отказал да дава обяснения за случилото се, което е негово право, посочи говорителят на Главната прокуратура – Румяна Арнаудова.

Обвиненията:

С постановление на разследващия орган от края на миналата седмица, управителят на „Феникс“ ЕООД е привлечен като обвиняем за извършени две престъпления. Едното е за престъпление против околната среда, затова че в качеството си на управител той е управлявал отпадъците по неустановения ред и с това е създало опасност за живота и здравето на гражданите. Отделно от това е причинил немаловажни вреди на околната среда.

Второто повдигнато обвинение срещу Кольо Илиев е за причинен пожар по непредпазливост, при груба небрежност е запалил чужд имот на значителна стойност, а именно съответните съоръжения на АМ „Струма“. За първото престъпления законодателят предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 2 до 8 години и глоба от 10 до 50 хил. лв., а за второто затвор до 5 години.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar