Общо към 5 литра изпит алкохол стоят в основата на убийството на 56-годишния Йордан Иванов, който бе намушкан с кухненски нож в корема на 25 юни вечерта в дома си в Пловдив. Задържана за зверството бе дългогодишната му приятелка Мариана Христова Пейкова, за която съседи и познати свидетелстват колко е била агресивна след употреба на спиртни напитки.

Йордан и Мариана живеели от 16г. заедно в жилище на приземния етаж в кооперация на ул. „Братия“ 8 в Пловдив. Съжителстването им било съпроводено от честа употреба на алкохол, а пиянствата – от бурни скандали. Според съседи и познати именно Мариана стояла в основата на кавгите, защото, когато Йордан бил сам, бил много кротък и разбран. Във фаталната вечер на убийството двамата пак се скарали жестоко. Преди това обаче изпили 2 литра спирт, който бил разреден с 1 литър вода. Тези 3 литра твърд алкохол впоследствие смесили с 2 литра бира. Така двамата изпили общо около 5 литра алкохол, което довело до безпощадната агресия от страна на Мариана. Нощният скандал бил толкова мощен, че братът на Йордан, който живеел на етажа над тяхното сутеренно жилище, се събудил и се преместил в друга стая, за да си доспи.

За какво точно са се скарали, не е ясно, защото и самата арестувана не помни каква е причината за поредния им пиянски конфликт. Той обаче завършил с еднократно забиване на кухненски нож в корема на Йордан. Мариана вкарала острието докрай в корема на любовника си, като на момента изобщо не се усетила с каква сила е замахнала и каква жестокост е сторила. Самият Йордан също бил много пиян, та и той не осъзнал колко сериозно е пострадал. По думите на Мариана, която след ареста е направила пълни самопризнания, след нападението с нож, двамата изпушили по една цигара и легнали да спят.

Затова пред разследващите тя твърдяла, че не е убила умишлено жертвата, че не е разбрала, че го е наръгала толкова дълбоко с ножа. „Вижда се от данните по делото, че жертвата е починала от кръвоизлив в корема, т. е. външно не е имало признаци. Нелогично е лице, което умишлено умъртви друго лице, да си говорят с него, да пушат, да легне да спи с него в едно легло. Това може да направи лице с психични отклонения или закоравял убиец, каквато тя не е“, пледира в защита на Мариана адвокатът й Петя Терзиева. По думите й Мариана е казала на разследващите, че хора са я виждали с насинени око и лице, но доказателства в подкрепа на тезата, че Йордан е биел приятелката си, не били събирани.

На думите й опонира прокурорът по делото за мярката на неотклонение на Мариана, според когото при всеки скандал между любовниците, обвиняемата е бягала при техен семеен приятел или се е криела в местната Католическа църква. Семейният приятел обаче е казал пред полицията, че никога не е виждал Мариана насинена. В същото време монахините от църквата се принуждавали, когато обвиняемата търсела подслон при тях, да викат полиция поради нейната агресивност. „Няма човек, който да не говори, включително нейна приятелка и лицето, на което тя се е доверявала, да не сочат за това, че е агресивна при употреба на алкохол“, казва прокурорът. Той е категоричен, че за това дали Мариана е вменяема или страда от тежко психическо разстройство, ще бъде назначена в най-кратки срокове съдебно-психиатрична експертиза.

След убийството Пейкова се е опитала да заличи следите от стореното. Тя е изпрала дрехите си и е пробвала да заличи следите от кръв из кухнята. След това е отишла при въпросния семеен приятел, вместо да се обади на 112 и да отиде в полицията да съобщи за стореното. Признала е и пред него, и пред друга приятелка, че Йордан е починал. Когато разследващите я потърсили по телефона, за да й кажат да се яви в полицията, тя заявила, че се намира в друг град. После изхвърлила мобилния апарат и се наложило наблюдаващият делото прокурор да я обяви за издирване, за да бъде задържана и изправена пред правосъдието.

Според държавното обвинение убийството е извършено умишлено, за което говори дълбочината на раневия канал. „Аз не съм знаела, че е починал. На мен ми каза, че е възможно да е починал една негова комшийка“, се молеше пред апелативния съд Мариана Пейкова за по-лека мярка за неотклонение. И тя, и адвокатката й настояваха тази по-лека мярка да бъде „домашен арест“, но поради липсата на постоянен адрес, след като обвиняемата преди време била продала апартамента си, съдът счете, че тя може да се укрие. Така магистратите се съгласиха с представителя на държавното обвинение, че в условията на следствения арест Мариана би могла да се отърси от зависимостта си към алкохола и я оставиха за постоянно зад решетките.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar