Столични полицаи задържаха 35-годишен мъж, заподозрян в увреждането на Синагогата в центъра на София, съобщиха от пресцентъра на МВР. Мъжът е установен в хода на предприетите оперативно-издирвателни действия и е отведен в Трето РУ, където се изясняват мотивите за извършеното деяние. Предстои доклад на материалите в Софийска районна прокуратура.

Припомняме, че в събота мъж потроши с камъни прозорци на Софийската синагога посред бял ден. Служителите на молитвения дом са възмутени от вандализма. От записи на камерите се вижда,че никой от минувачите не се е намесил и не е опитал да спре извършителя.Това е третото подобно посегателство срещу сгради и членове на еврейската общност за последната година. Днес счупените стъкла на храма бяха подменени.

Главното мюфтийство остро осъди посегателството над Синагогата. В съобщение до медиите оттам отбелязват, че Шабат е специален за израилтяните ден и изразяват безпокойството си от този акт на омраза към малцинствените религиозни общности. В позицията се апелира държавата да осигури безопасността на религиозните общности и спокойно провеждане на молитвите в духовните храмове.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar