Нашенец в списъка на Европол на 19-те най-опасни престъпници

Пуснали Светлозар Стоилов под парична гаранция до делото

Дискотека „Амнезия“ построена на място за параклис

Eвропол стартира кампания в 19 страни в Европа, за да потърси съдействие за откриването на някои от най-опасните престъпници на стария континент. Във фокуса на вниманието попадат 19 бегълци, заподозрени или осъдени за тежки престъпления, между които и българина Светлозар Стоилов – един от убийците на студента Стоян Балтов.

Делото за убийството до дискотека „Амнезия“ в Студентски град се точи цели 6 години, а двама от тримата подсъдими успяха да избягат зад граница. Трагедията се разигра на 5 декември 2008 г.

Стоян Балтов и двама негови приятели били на купон в новооткритото заведение и малко след 1 ч решили да се прибират. Нищо не предвещавало трагедията, която щяла се разиграе след минути. На метри от дискотеката тримата били застигнати от 7-8 момчета, изхвърлени от охраната на „Амнезия“ и настроени за скандал. След спречкване и няколко обидни думи започнал бой и гоненица между блоковете. Група от трима биячи жестоко налагала Стоян, а по-късно съдебните лекари ще открият, че 11 от ударите били нанесени в главата и шията с тъпи и твърди предмети, с юмруци и ритници. Нападателите не се спират дори, когато студентът паднал на земята и спирал да мърда. Част от фаталните ритници са в главата, след като младежът вече е бил в безсъзнание.

Жертвата и нападателите не се познавали и нямало мотив за такова зверство, твърдят полицаи. За убийството бяха обвинени трима души – Александър Данаилов, Светлозар Стоилов и Вили Георгиев. Покрай разследването и делото имаше куп въпросителни, на фактите бяха изяснени и Върховният касационен съд на 19 декември 2014 г. все пак прати тримата убийци зад решетките за по 18 години. За двама от тях се оказа късно – Вили и Светлозар вече бяха напуснали страната. Месец преди това братът на жертвата разпраща сигнали до МВР и прокуратурата, че убийците се канят за да избягат зад граница, но получава уверението, че това няма как да се случи и всичко е под контрол. Както обикновено, обещанията се оказват напразни. Когато трябва да влязат зад решетките, Вили и Светлозар вече са изчезнали. По загадъчни причини обаче, за издирване е обявен само Георгиев.

Почти 3 години снимката и данните на Стоилов липсват от страницата на Интерпол и едва ли щяха да се появят там, ако близките на жертвата не бяха вдигнали медиен шум. Не е ясно кой точно е опънал чадър над него, но и по време на разследването той не беше вкаран в ареста, въпреки, че беше посочен от свидетели като човек, нанасял най-жестоките удари на жертвата.

„За този Светлозар Стоилов – прокуратурата трепери над него, не дават дума да се издума. Лично се срещнах с прокурорката по нашето дело. Казах є: Мисля, че Светлозар Стоилов също трябва да бъде обвинен. Подскочи два боя, делото ще се разводни“, твърдеше в началото на процеса през 2009 г. майката на жертвата – Зарка Димова. И за много неща се оказва права. Софийска градска прокуратура още в началото на процеса му наложи мярка за неотклонение „парична гаранция“, което го остави на свобода до внасянето на делото в съда.

И досега е загадка къде се укрива Стоилов. Преди три години е имало данни, че човек, много приличащ на него, е бил забелязан в София, но полицаите така и не успели да потвърдят сигнала. В затвора вече пета година изтърпява присъда единствено Александър Данаилов.

Близките на Балтов осъдиха за 100 000 лв. обезщетение държавата, че делото не е приключило в нормален срок, а се проточи цели 6 години, както и за това, че двама от тримата убийци бяха оставени да избягат. През 2010 г. дискотека „Амнезия“ бе съборена, защото се установи, че сградата е незаконна, а по план на нейно място трябвало да има параклис.

От 2 години ЮАР не го екстрадира

Вили Георгиев избягал със заем от 100 000 лева

Александър Данаилов (вляво) вече е зад решетките, Вили Георгиев (в средата) е в ЮАР на свобода, а Светлозар Стоилов още не е открит.

Убиецът от дискотека „Амнезия“ Вили Георгиев е избягал от България със заем от 100 000 лева. Парите били изтеглени от баща му няколко месеца преди приключване на делото на първа инстанция и досега не е ясно дали е имал предварителна информация, че ще бъде оправдан и ще може да отпътува от страната.

През 2013 година Софийският градски съд произнася присъдите на убийците от „Амнезия“. Светлозар Стоилов и Александър Данаилов трябва да лежат зад решетките по 18 г., но са пуснати с парични гаранции на свобода, докато се произнесе втората инстанция. Георгиев е оправдан, защото е признал, че е ударил само по рамото жертвата и няма доказателства, че е участвал активно в побоя. Такива обаче намира няколко месеца по-късно Софийският апелативен съд, той е признат за виновен и също получава 18 г. затвор. Когато полицаи отиват на домашния му адрес, обаче от него няма и помен.

През 2017 г. разследващи успяват да уловят следите на Георгиев. Той е открит и задържан на 20 август 2018 г. в Република Южна Африка, бивша ЮАР. Тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров изпраща искане за екстрадиция до тамошния министър на правосъдието. Делото е разгледано от съда в Порт Елизабет. Две години оттогава се очаква да бъде издадена заповед за екстрадиране на Вили Георгиев и той да бъде предаден на българските власти, за да излежи присъдата си. В ЮАР Георгиев е на свобода с мярка „подписка“ и най-вероятно вече се е покрил. Дори съдът да постанови екстрадицията му едва ли ще бъде намерен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви