373-ма шофьори са платили просрочените си глоби към КАТ на обща стойност 28 хил. лв. през ПОС терминал на граничните пунктове.

1500 фиша за 195 бона пък са връчили полицаите там. Това съобщи комисар Иво Писанов от Пътна полиция. Той за пореден път категорично заяви, че полицаите не забраняват на никого да напусне страната. На границите те проверяват за невръчени фишове и за глоби, които

и този за доброволно заплащане. Единствено тогава се отнемат шофьорските книжки на водачите. Въпреки че на проверка минават и пътниците, на тях единствено им се връчват електронните фишове. Полицаите не изискват от тях плащане на просрочени задължения към КАТ.

Комисар Писанов обясни, че повечето водачи са добросъвестни, като в 99% от случаите, при които има неплатени глоби, се заплащат в двучасовия срок след проверката. Междувременно огромните опашки през последните дни от чакащи да влязат в Гърция автомобили през ГКПП Кулата се стопиха, след като гръцките власти облекчиха режима за влизане на граждани от ЕС в страната. На преминаващите граждани от Европейския съюз вече не се извършва стопроцентов контрол, а

След облекчаването на контрола километричната опашка от автомобили се стопи само за около 2 часа.

Гражданите на трети страни преминават по-бавно през пунктовете, тъй като те трябва да удостоверяват къде ще отседнат. Също така им се правят тестове за коронавирус. Колоната от тежкотоварни автомобили достига около 6-7 км.

От 20.30 часа тази вечер обаче граничните власти на южната ни съседка въведоха допълнителни проверки на всички влизащи в Гърция през пункт „Маказа“. В 21 часа същите мерки са въведени и на ГКПП „Орменион“, съпределен на българския пункт „Капитан Петко войвода“. Възможно е забавяне при преминаване на пътуващите през тези два пункта.

Масови проверки за незаконен превоз пък текат от началото на седмицата на четири ГКПП-та в страната. 56 автобуса са проверени, а на 9 са свалени регистрационните табели, защото

стана ясно на извънреден брифинг на граничния пункт Калотина вчера.

Директорът на Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски обясни, че 8 от спрените автобуси са на Русе, а един на Кулата.

Правим ги съвместно с МВР и НАП, защото в случаите, когато те не присъстват, е много трудно доказването на нерегламентиран превоз и че някой от пътниците е заплатил за пътуването“, посочи Рановски.

Зам.-министърът на транспорта Ангел Попов коментира: „Искам да кажа на хората, които се качват в тези автобуси и микробуси – това е изключително опасен транспорт, няма застраховка за неговото пътуване. Той е 100% нерегламентиран и е в сивия сектор“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar