Главният прокурор Иван Гешев ще приеме в 11 ч. във вторник в кабинета си брата на изчезналия Янек Миланов от Дупница. След 24 дни безуспешно издирване Марио Миланов ще поиска съдействие от обвинител №1 за продължаване на търсенето и ще му предостави информация, изпратена до него от десетки жители на Дупница и района, научи „Труд“.

Янек, който живее във Франция, изчезна на 31 юли след среща с бодигарда на Братя Галеви – Васил Капланов-Каплата. Охранителят ревнувал жена си Петя, с която Миланов имал мимолетна връзка преди 2 години. Повече от седмица полицията не обяви публично Янек за издирване и се задоволи само с разпити на Каплата. Той не отричал, че се имали среща и е взел Янек с колата си, но твърдял, че после го е върнал на същото място.
Едва, след като роднините на Янек и медиите вдигнаха шум, започна дело за отвличане, местното РПУ се размърда. Автомобилът на Капланов бе иззет за експертиза, чиито резултатите се чакат тази седмица от Института по криминалистика и криминология. По информация на „Труд“ са намерени следи, които могат да уличат Каплата. Предстои той да бъде разпитан на детектор на лъжата, което досега не е сторено.
Хората от Дупница твърдят, че въпреки, че Братя Галеви от години не са в страната, страхът от мутрите продължава да витае в града. Те предполагат, че Каплата, който се чувства безнаказан и досега движи бизнеса им. Някои са категорични, че над него има чадър от местни прокурори и полицаи. Дупничани още вярват, че Янек ще бъде намерен жив, макар че надеждата започва да угасва.

Два поредни дни водолазали претърсваха язовир Дяково, за да търсят тялото на изчезналия, но без успех. Местни се притесняват, че ако Каплата бъде притиснат, той може, както босовете си Братя Галеви, да изчезне в чужбина.

По информация на „Труд“ в разплитането на случая са се включили криминалисти от Главна дирекция „Национална полиция“ и се работи денонощно. Изпуснати са обаче първите дни, които според специалисти, са особено важни за подобно разследване.

Случайно познанство

Фаталната Петя пишела във фейсбук

Жената на Каплата – Петя Николова, заради която Янек се е видял с бодигарда във фаталната нощ, е живеела в съседен блок. Двамата с Миланов се запознали през 2017 г., когато той се върнал от Франция за отпуската си в Дупница. Срещнали се няколко пъти, но всичко приключило още тогава с отпътуването на Янек. Според близките му обаче Петя продължила да го търси и да му пише във фейсбук. Много е вероятно Каплата да е видял постовете є, това да го е вбесило и да е искал обяснения от Янек.

В социалните мрежи

Въпроси от групата „Къде е Янек?“

Една жена от Дупница зададе вчера множество въпроси в групата във фейсбук „Къде е Янек?“, които засега нямат отговор. Ето част от тях: „Къде е Васил Капланов – Каплата ? Къде е Петя Николова – тя разпитана ли е в МВР (защото очеВадно е пряко свързана със случващото се)? Къде е Главен инспектор Борислав Динев в лицето на РПУ и МВР в град Дупница? Къде е инж. Методи Чимев като кмет? Защо не излязат с една пресконференция за успокоение на обществото, че не се разхожда опасен субект, че сме Европейска държава и да ни уверят, че това деяние няма да остане безнаказано?“, пита в социалните мрежи дупничанката с потребителско име Мимс Иванова.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar