Медицинската сестра Валя Червеняшка, която бе осъдена в Либия по т.нар. СПИН дело, трябва да плати 23 060 лв. хонорар на български адвокат на 12-има свои мъчители, от които търси обезщетение. Това е решил Софийският градски съд на 2 януари. Ако иска делото да се гледа по същество, Червеняшка трябва да внесе парите.

Искът на сестрата е срещу 12 либийци начело с шефа на Главното следствено управление в Либия Харб Абер Дербал и полк. Джума Мишри. Те са уведомени, че срещу тях у нас се води дело чрез публикация в неофициалния раздел на „Държавен вестник“. Според ГПК, когато ответниците не са се явили в съда да получат преписи от исковата молба, им се назначава адвокат на разноски на ищцата.

Прекратени заради същото са делата на другите сестри Кристияна Вълчева и Валентина Сиропуло. Вълчева например трябваше да брои 15 530 лв. Победа обаче постигна колежката им Нася Ненова, тъй като съдът я освободи от задължението да плаща. Сега освен обезщетение от 526 617 лв., 9 от мъчителите дължат и над 30 хил. лв. държавна такса и разноски по делото, ако решението се потвърди от следващите инстанции.

По делото на Снежана Димитрова се чака съдебна поръчка от 2014 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar