20 000 долара струвала всяка от незаконните трансплантации в болница „Лозенец“, потвърди пред Нова тв бившият маркетинг мениджър в здравното заведение Мишел Леви.

Мишел Леви изпълнява длъжността си в последните 7 месеца. Той потвърждава за 5 трансплантации, които са в разрез със закона – една на черен дроб и четири бъбречни. При всички тях донорите и реципиентите имат роднинска връзка, но само по документи, твърди той. По думите му реципиентите са палестинци с израелски паспорт, а донорите са граждани на Украйна, Молдова.
Връзката между пациентите и болницата се осъществявала със специална фирма, твърди Леви. „Има фирма, която е собственост на турски гражданин с представител в България и човек, който отговаря за логистиката. Те пристигат, те намират реципиентите, те намират донорите и със знанието и благословията на проф. Спасов тези хора се озовават в болница „Лозенец“, посочва той.
Част от комуникацията минавала през самия Мишел Леви. „Разговорите са минавали през мен, след което аз информирам проф. Спасов за това, че трябва да дойдат такива пациенти, и оттам нататък юридическият отдел на болницата се занимава с документацията“, заявява още той.

Донори и реципиенти се намирали бързо. В България документите за трансплантация се изпращали до Агенцията по трансплантации само ден или два преди самата операция, твърди бившият маркетинг мениджър.

Мишел Леви вече е сигнализирал ГДБОП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви