16-годешният Аксел Олеков от врачанското село Галиче, който удуши, изнасили и закла с две години по-голямата от него Андреа на 11 януари тази година, сменя следствения арест с поправителния дом за непълнолетни младежи към затвора във Враца. Това реши съдът по време на разпоредителното дело за тежкото престъпления в окръжния съд.

Служебният защитник на подсъдимия Валери Илиев поиска съкратено съдебно следствие, но съдът отказа и не допусна наказанието на убиеца да бъде намалено с една трета.

Адвокат Димитър Марковски, предяви граждански иск и направи искане за конституирането на бащата на убитото момиче като частен обвинител. Защитникът направи искане за прекратяване на съдебното производство и връщане на делото на прокурора, поради допуснати съществени процесуални нарушения – неправилно приложение на материалния закон за престъплението изнасилване.

Съдът отказа да прекрати съдебното производство и да върне делото на прокурора, както и да конституира бащата на убитата като частен обвинител. Подсъдимият е непълнолетен, а срещу непълнолетни по закон е недопустимо да бъдат конституирани частни обвинители.

Адвокат Димитър Марковски каза, че Аксел е спокоен и не се притеснява от наказателния процес. „Изготвената психолого-психиатричната експертиза го определя като хладнокръвен убиец. Това момче не изпитва чувство на съжаление, то е с очертан профил на социопат“, каза още адвокатът на опечаленото семейство.
По думите му Аксел може да получи 12 години лишаване от свобода, тъй като все още няма навършени 18 години. Но заради извършените още три тежки престъпления спрямо жертвата си – изнасилване, кражба на парите й и проникването с взлом посред нощ в дома й, съдът може да даде още 6 години.
Близките на Андреа са неутешими и се надяват садистът, отнел живота й, да получи максималното наказание.

Процесът стартира на 7 октомври и ще се гледа при закрити врати поради непълнолетието на подсъдимия.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar