Районният съд във Велико Търново постанови 1 година и 4 месеца затвор при строг режим за апаш свил пари от микробус. Наказанието е наложено на 54-годишният Иван И. по обвинение на Районната прокуратура в старата столица.

Той е признат за виновен за това, че на 4 април 2016 г. във Велико Търново, на ул. „Магистрална“, от товарен автомобил „Мерцедес Спринтер“, собственост на дружество от Свиленград, в съучастие като извършител с неустановено по делото лице – помагач и чрез използване на техническо средство за отключване на ключалки на автомобили, отнел 4 452,97 лева. Парите са собственост на „Тотим“ ООД-Свиленград. Апашът отнесъл и мъжка чанта с 200 лева и вещи на обща стойност 422,40 лева, собственост на шофьора на буса. Всички откраднати вещи са на обща стойност 4 875,37 лева.

Иван И. е осъждан многократно за престъпления от общ характер, част е от активния криминален контингент, известен по линия кражби на вещи от МПС.

Злосторникът пристигнал във Велико Търново с автомобил заедно с негов познат, като проследили товарният автомобил. Двамата имали информация за маршрута, по който се движел бусът. Иван И. знаел, че пари от заплатените доставки на стоки се оставят във возилото и, че то няма алармена система. Когато товарният автомобил спрял пред склад в града, обвиняемият и съучастникът му също паркирали в близост. Иван И. излязъл от автомобила, а съучастникът наблюдавал, като двамата поддържали постоянна връзка помежду си чрез мобилен телефон. Издебнали удобен момент, докато шофьорът бил до задната част на буса за товарене на стоката и разговарял с работниците от склада. След като съучастникът му дал сигнал, обвиняемият се приближил до шофьорската врата. Ловко, с техническо средство, отворил вратата и взел чантата с парите, след което бързо се оттеглил в междублоковото пространство, където помагачът му го чакал с колата.

Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд–Велико Търново.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar