Прокурорът на Западния военен окръг в Русия Артур Егиев заяви, че 12 офицери са били привлечени към наказателна отговорност заради участието на около 600 срочнослужещи войници в така наречената специална операция в Украйна.

Пред сенаторите от горната камара на парламента (Съветът на Федерацията) Артур Егиев заяви, че всички срочнослужещи войници са били върнати на територията на Русия, а отговорните за изпращането им в Украйна 12 офицери са били наказани.

На днешното си заседание Комитетите на Съвета на федерацията по конституционно законодателство и държавно строителство и по отбрана и сигурност подкрепиха назначаването на Етиев на длъжността „военен прокурор на Ракетните войски със стратегическо предназначение“.

Според руското законодателство в определената от Русия като специална военна операция в Украйна могат да участват само професионални военни.

В началото на март бяха установени редица случаи на участие на срочнослужеши в боевете в Украйна. Тогава президентът и върховен главнокомандващ Владимир Путин разпореди съответните материали да бъдат изпратени в Главната военна прокуратура.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar