Три жени и девет мъже бяха бити с камшик днес пред очите на стотици хора на провинциален стадион в Афганистан, предаде АП. Агенцията отбелязва, че това е било едно от жестоките наказания, прилагани от радикалната религиозна група при предишното ѝ управление в страната през 90-те години на миналия век.

От кабинета на губернатора на провинция Логар, южно от столицата Кабул, са изпратили покани чрез социалните мрежи към „почитаеми учители, муджахидини, старейшини, племенни водачи и местни жители“ да присъстват на стадиона в град Пул Алам.

Всеки от осъдените от за кражби и изневери е получил между 21 и 39 удари с камшик, уточни представител на кабинета на губернатора, пожелал анонимност заради забрана да споделя детайли с журналисти. По думите му стотици хора са присъствали на публичното биене с камшик, на което правенето на снимки и видеа е било забранено.

Изпълнението на подобни наказания, както и публични екзекуции и убиване с камъни за предполагаеми престъпления, бяха често явление при първото талибанско управление в Афганистан в периода 1996-2001 г., преди радикалната групировка да бъде свалена от власт от международна коалиция, водена от САЩ.

След 20 години на съпротива талибаните се върнаха на власт през август 2021 г., което съвпадна с изтеглянето на американските и другите западни сили от страната.

Непосредствено след като взеха властта в Афганистан за втори път, талибаните обещаха да бъдат по-умерени и да дадат някои права на жените и малцинствата. Вместо това обаче те въведоха ограничения на права и свободи, включително забрана за достъп до образование за момичетата след шести клас, отбелязва АП.

Първото публично биене с камшик след завръщането на талибаните се състоя на 11 ноември, когато 19 мъже и жени получиха по 39 удара за предполагаеми кражби, изневяра и бягство от дома. Възобновяването на подобни практики демонстрира намерението на талибанското управление да се придържа към стриктното прилагане на шериата – ислямските религиозни закони, отбелязва АП.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar