Правителството прие План за спасяване при авиационни произшествия

Промени в Закона за електронните съобщения

Мрежови технологии от следващо поколение

От европейския номер за спешни повиквания 112 ще получаваме съобщения на мобилните си телефони в случай на бедствие, терористичен акт или други сериозни извънредни ситуации. Това става възможно след като правителството прие нови правила в областта на електронните съобщения. Те са за насърчаване на разгръщането на мрежови технологии от следващо поколение, за стимулиране на иновациите и за укрепване на защитата на потребителите, се казва в информацията от заседанието на Министерския съвет. Промените в Закона за електронните съобщения въвеждат изискванията на Европейския кодекс за електронните съобщения и обхващат области като управление на радиочестотния спектър, достъп на операторите до мрежите и симетрично регулиране на всички доставчици на мрежови услуги в специфични ситуации.

Още през февруари месец тази година беше анонсирана новата единна платформа на националната система за спешни повиквания 112, която дава опция за изпращане на предупреждения за инциденти чрез съобщения, изпратени директно от мобилните оператори. Така хората ще получават светкавично съобщение на телефона си в случай на земетресение, наводнение, промишлена авария или радиационно замърсяване. Системата за спешни повиквания 112 ще ни информира и при зимни бури или ураганни ветрове, при сериозни пожари и др. А правилата за защита на потребителите ще се прилагат и за услуги, предоставени по интернет, като приложения за обмен на съобщения.

По време на онлайн заседанието си кабинетът прие и Национален план за търсене и спасяване при авиационни произшествия, с който се установява единна система за търсене и спасяване при авиационни произшествия. Системата ще поддържа денонощна готовност за извършването на действия по търсене и спасяване, при авиационен инцидент.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar