Близо 11 500 бегълци от закона са направили опит да напуснат страната. От заявените за общодържавно издирване по различни разследвания, са били заловени на изход от страната на различните контролни пунктове.

Това става ясно от публикуван отчет на МВР за 2018 година, който е за изпълнението на програмния бюджет на министерството. От множеството таблици там се установява, че силовото ведомство е обявило за общодържавно издирване 18 137 лица. От тях издирени и снети от издирване са 17 992 лица от всички категории, включително с натрупване от предишни периоди. Търсените от МВР хора са били по общо 14 критерия, сред които дори неплащане на издръжка, задължения към държавата и неявяване по дела. От отчета става ясно, че 11 432 лица са били заловени на гранично-пропускателните пунктове, най-вероятно при опит да напуснат страната.

„Не можем да бъде категорични, че всички спипани на границата са искали да избягат. Има хора, които дори не са знаели, че са издирвани по заведени срещу тях досъдебни производства, и са тръгнали на почивка. При проверката са осъзнали, че МВР ги търси. Според данните през 2018 г. в структурите на МВР са разследвани общо 161 084 досъдебни производства, от които 144 197 са били по общия ред и 16 887 са били бързи производства. При такива сериозни цифри се случва някой да не е бил известен или просто да не знае, че срещу него има разследване въпреки законовите изисквания, които ни задължават да информираме гражданите“, обясниха от МВР за „Монитор“.

От там се похвалиха, че са задържали и 799 чужди граждани, които също са били обявени за издирване от други държави. Те са били жители на трети страни, различни от държавите в Европейския съюз.

Колите, които са били откраднати и също са обявени за издирване, са били 575. Автокрадците са се опитали да ги изнесат зад граница, но са били заловени на пунктовете. Предполага се, че те е трябвало да бъдат изнесени към страни, които са извън Европейския съюз, както и към такива от Арабския свят.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar