Антимафиоти от ГДБОП са разбили 109 банди през миналата година. Това става ясно от отчета за работата им през 2017 г., който е публикуван на интернет сайта им. Според статистиката, след акции на спецполицаите са били повдигнати 860 обвинения на членове на мафиотски организации, трафиканти на хора, киберпрестъпници и подкупни чиновници. През 2016 г. подведените под отговорност гангстери са били двойно по-малко – 437. В статистиката обаче няма данни, колко са осъдените след акциите през годините.

През миналата година антимафиотите са провели общо 220 операции. 141 са съвместно с чужди служби. Приключените и изпратени на прокуратурата разследвания са 350. Само през юунари т. г. ГДБОП са провели 11 операции. От тях четири са по члена от Наказателния кодекс за организирана престъпна група.

Разследванията на ДДС измами намаляват през годините пък стана ясно от отговора на вътрешния министър Валентин Радев по време на парламентарния контрол в петък. Той отчете, че в ГДБОП през 2012 г. е имало 24 разследвания. За 2015 и 2016 г. общият им брой е 28, а през миналата година те са 12. В Националната полиция в последните 4-5 години има средно по 130 разследвания на ДДС измами.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar