107 души са задържани по време на най-голямата през тази година операция срещу трафика на марихуана в Испания. В нея са участвали агенти на Испанската национална полиция, Каталунската полиция, Европол и германската и албанската полиции.

На съвместната пресконференция на различните служби, бе обявено, че е разбита международна престъпна мрежа за трафик на наркотици от албански произход.

Сред арестуваните са и 19 от лидерите на престъпната групировка. При обиските в Тарагона, Барселона, Жирона и Кастейон са открити над един тон преработена марихуана и около 25 000 растения. Те са отглеждани в Испания и след това са доставяни в Германия, от където са пренасочвани към цяла Европа.

Според ръководителя на отдела за разследване на криминални престъпления в Каталунската полиция Рамон Чакон „Испания за съжаление е производител номер едно в Европа на марихуана, което кара шефовете на престъпните групи да се заселят в страната, за да ръководят по-лесно бизнеса“.

Той уточни, че повечето от тях са от Албания, Германия, Швеция, Великобритания, Франция и Хърватия. Каталунските полицаи смятат, че е възможно нарастване на насилието при разпределянето на пазара между отделните групировки, в които е открито голямо количество пари и незаконно оръжие. Само в Каталуния годишно се регистрират поне по три убийства, свързани с трафика на марихуана, уточни Рамон Чакон.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar