Б ългарски гражданин беше екстрадиран в САЩ за компютърни престъпления, за които се полагат 100 години затвор.

Той бе задържан от българските власти при безпрецедентна международна акция, проведена в САЩ, България, Грузия, Молдова и Украйна под ръководството на Европол за разбиване на хакерска група, съобщава NOVA.

Разследването на дейността на киберпрестъпниците e продължило няколко години. Лидерът на разкритата група е от Грузия. Набирал хората си в рускоезични интернет форуми.

„Всеки от задържаните е имал специална роля, като допринасял с уникалните си способности за тази схема“, обясни щатският прокурор Скот Брейди. „10-те обвиняеми са работили на своите компютри в Русия, Грузия, Молдова, България, Украйна“.

Те създали компютърен вирус, наречен“Гозним“, с който откраднали данни за електронното банкиране на десетки хиляди хора. Част от участниците в групата пък се занимавали с узаконяването на присвоените средства от банковите сметки на жертвите на престъпната група. Открадната сума възлиза на общо около 100 милиона долара.

„Идентифицирахме повече от 41 000 нищо неподозиращи жертви от държави от Европа и Северна Америка. Мислели са, че кликват върху фактура или нещо подобно, а вместо това са дали достъп на хакерите“, обясни прокурорът.

Сред ощетените има семейни фирми, юридически кантори, международни корпорации, дори и неправителствени организации, които работят с болни деца. Българската следа в разследването се появява още през 2016 г.

„Беше направен трансфер от една от засегнатите американски компании към сметка в България. Преводът е в размер на 400 000 долара, благодарение на бързата комуникация между службите, парите бяха замразени и върнати на собственика им в САЩ. Нашите колеги от ФБР установиха редица IP адреси в България, които принадлежат на криминалната група. Установихме, че те са използвани от българин на име Красимир Николов“, посочи Николай Неделчев от ГДБОП.

След претърсване на 7 адреса, Николов е задържан и екстрадиран в Съединените щати. Задържани има и в Молдова. А програмистът, създал „Гозним“ и още 4-рима руски граждани все още се издирват.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar