Словашкият премиер Роберт Фицо предложи награда от един милион евро за всеки, който разполага с информация за убийството на разследващия журналист Ян Кучяк, което шокира страната и бе осъдено от ЕС и САЩ, предаде BBC.

Това обяви премиерът на пресконференция.

Той и неговата партньорка Мартина бяха застреляни в дома им, намиращ се на 65 километра източно от столицата Братислава. Телата им бяха открити в неделя.

Последната статия на Ян Кучяк от 9 февруари разследва подозирания за данъчни измами, свързани с луксозен апартаментен комплекс в Братислава, както и връзки с италианската мафия.

Случаят около апартаментния комплекс доведоха и до протести през миналата година, с искане за оставка на министъра на вътрешните работиРоберт Калинак, заради негови бизнес отношения с предприемача Ладислав Бастернак, разследван за възможни данъчни измами. И двамата отричат каквото и да е престъпление.

Словашката икономика процъфтява и жизнените й стандарти се повишиха рязко след присъединяването й към ЕС през 2004 г., но много словацитвърдят, че страната им все още не е в състояние да защитава върховенството на закона.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar
Картинки
 
 
 
Аудио и видео
 
 
 
Документи и архиви