Бивш пазач в нацистки концентрационен лагер на 93 години застана пред съд в Хамбург, за да отговаря за съучастничество в масово убийство по време на Втората световна война. Той е работил в лагера Щутхоф, край Гданск през 1944 г. и 1945 г. Смята се, че там са избити около 65 000 души. На процеса присъства американец, чиято прабаба е сред жертвите.

Днес Бруно Д. е на 93 години, но е служил в концлагера Щутхоф като 17-18 годишен. Затова делото се гледа в съд за малолетни.

Нана Фромбах, прокуратура на Хамбург: Подсъдимият е обвинен за съучастничество в 5230 убийства. Смята се, че като пазач, той е подпомагал системните и жестоки убийства, особено на евреи.

Бруно Д. признава, че е работил в лагера, но твърди, че не е знаел за убийствата, не е виждал мъртви хора в газовите камери и не е бил съучастник.

Нана Фромбах, прокуратура на Хамбург: Задачата е да разберем дали обвиняемият е имал алтернатива. Не ни е известно някой пазач да е убит, защото е отказал да изпълни задълженията си.

Заради лошото му здраве ще има изслушвания само два пъти седмично по два часа. Бен Коен е дошъл от Ню Йорк, за да представлява семейството си, тъй като прабаба му е убита в лагера.

Бен Коен, роднина на жертва в концлагер: Това е последна възможност да чуем човек, който е работил в концлагер, и да разберем как се става пазач. Баба ми постоянно пита как са могли да вършат това.

В момента се водят 23 дела срещу бивши служители в концлагери. Оцелелите вярват, че е важно и да се запази паметта за зверствата на нацисткия режим.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar