Босът на престъпен клан, когото японската система за сигурност счита за най-голямата заплаха за обществения мир и ред в страната, беше осъден на смърт. Това е историческо събитие, защото за първи път в Страната на изгряващото слънце най-тежкото наказание беше наложено на лидер на престъпна група.
На 24 август окръжният съд във Фукуока постанови, че 74-годишният Сатору Номура, главата на бандата „Кудокай“, действаща в северната част на остров Кюшу, е виновен за организирането на четири престъпления, при които няколко граждани и един детектив са били убити.
Въпреки че смъртното наказание редовно се налага и изпълнява в Япония, това е историческо събитие, защото досега никой от босовете на организираната престъпност не е бил осъждан на най-тежкото наказание.
В същото време в Токио отчитат ръст на нападенията в метрото. Двама души са били залети с киселина, а по-рано този месец, по време на олимпиадата, на 10 август, 10 души бяха ранени, един от които тежко, при нападение с хладно оръжие в пътнически влак в столицата. Заподозреният избяга, а по-късно бе открит обесен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar