Предстоят съдебни дела и възможно отдалечаване от еврозоната след решението да се „дописват“ в България санкциите на САЩ по закона „Магнитски“

    Собствен черен списък състави късно в петък вечерта служебното правителство, използвайки обществената приповдигнатост след решението на Службата за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ. С него бяха наложени санкции по закона „Магнитски“ срещу бизнесмена Васил Божков, бившия депутат Делян Пеевски, държавния чиновник Илко Желязков и още трима българи.

    Старо управленско правило е, че ако прокарваш спорно решение или се притесняваш, че то противоречи на нормативната уредба, задължително го правиш в петъчния ден. В този момент малцина ще го забележат, а в събота и неделя трудно биха се появили реакции.

    В списъка, който вероятно ще бъде разширен, като начало попаднаха над 60 български компании и граждани, имали някаква пряка, косвена или дори несъществуваща в правния мир връзка с посочените от американската администрация лица персона нонграта. Решението, описано в прессъобщение на правителствената информационна служба, със сигурност е нещо, което част от българите, които желаят на всяка цена политическа промяна, ще подкрепят напълно, а за някои ще е дори недостатъчно радикално.

    Какво по-прозрачно от това да се разбере кои са работили за Божков, Пеевски и Желязков, кои са им били „скритите“ партньори и къде са техните „тайни“ бизнеси. Социалните мрежи ще се напълнят с хейт, ще се засили тази емоционална война „за“ и „против“ преди изборите на 11 юли. Българските съставители на разширения черен списък със сигурност са търсили и очакват този ефект и са на път да го постигнат.

    Според експерти по конституционно право обаче, ако решението на правителството се анализира без емоции, е трудно да се допусне, че държава-член на Евросъюза, разисква подобни действия и се кани да ги прилага. Според тях то противоречи на чл. 17, ал. 2 от конституцията, според който „частната собственост е неприкосновена“, както и на чл. 19, ал. 3, където е регламентирано, че „инвестициите и стопанската дейност на български и чуждестранни граждани и юридически лица се закрилят от закона“.

    Заради тези два текста актът на Министерския съвет от 4 юни 2021 г. е възможно да бъде обявен за нищожен в съдебни дела, които могат да започнат компании и техните собственици, попаднали в разширения черен списък.

    И правителството признава, че решението е взето, защото „към момента няма изработена нормативна рамка, по която държавата да предприема действия в случай на санкции, наложени от органи на друга държава“.

    Липсата на законово основание поставя всички служебни министри и премиера Стефан Янев в позицията съзнателно да нарушат българските закони. Този акт на правителството е приет неприсъствено, което означава, че куриер от Министерския съвет е обикалял министрите, за да положат подписите си, без да четат и анализират внимателно съдържанието. А заради часа, в който това бе обявено на медиите, е вероятно част от министрите да подписват и в понеделник.

    Според конституционалисти решението се сблъсква и със Закона за нормативните актове, защото липсва анализ на последващия ефект, който действията на две държавни институции – Националната агенция за приходите и Държавна агенция „Национална сигурност“ – биха имали върху икономическата среда, финансовата стабилност и социалната сфера. Документът не е обсъждан и със социалните партньори – работодателските и синдикалните организации, макар от евентуалното им прилагане да има риск за сериозни икономически щети, включително фалити и рязко повишаване на безработицата.

    Кои компании вече са влезли или предстои да влязат в разширения черен списък? Според служебния министър на финансите Асен Василев пред „Панорама“ това ще са граждани и юридически лица, които „се асоциират“ със санкционираните по „Магнитски“ българи. Министърът вероятно е наясно, че в правния мир у нас няма законоустановена норма, която да позволява на НАП и ДАНС да съставят подобни списъци.

    Кабинетът обаче е решен на база оперативна информация, която е класифицирана, на база данъчна и банкова тайна, граждани и фирми, неправителствени организации и т.н. да станат част от подобен списък само защото някой, без да е ясно как и кога, на база на факти или слухове, ги е „асоциирал“ с Божков, Пеевски и Желязков.

    Когато това се случи, ще започнат серия от дела по Наказателния кодекс и със сигурност голяма част от тях ще бъдат спечелени, а държавата ще плаща.

    Само си представете как управител на търговско дружество, директор или висш мениджър с перфектна биография и професионални постижения в дадена сфера се види в „позорен списък“ (каквато очевидно е идеята), защото в изминалите 5 г. е бил част от нечий законен бизнес. Какво ще се случи с неговата репутация?

    И това е само една последица, защото е трудно да се предположи какво би станало, ако държавата целенасочено атакува частни бизнеси, за да ги спре от обществени поръчки, т.е. усвояването на публичен финансов ресурс. Какво би станало, ако включените в списъка юридически лица имат кредити и се окажат принудени предсрочно да ги погасят?

    И как въобще администрациите и ведомствата ще прекратят отношенията си с лица от черния списък – ще ги обрекат на гражданска смърт без вина.

    Ще станем свидетели на ефекта на домино от фалити, а много служители на компании ще останат без работа, което пък ще доведе до масово завишаване на обезщетенията за безработица.

    Освен вътрешни последици за страната, подобен ход на служебния кабинет със сигурност ще предизвика и сериозно напрежение в останалите държави – членки на ЕС, както и в Европейската комисия и Европейската централна банка.

    От Брюксел многократно са посочвали, че прилагането на санкциите, налагани от САЩ по закона „Магнитски“, нямат отношение към общността. В този смисъл България създава прецедент и нарушава един от основните принципи на ЕС – свободното движение на хора, стоки и капитали. У нас има множество чуждестранни инвестиции, не само американски, и каква е гаранцията за европейските инвеститори, че утре те няма да се окажат в черен списък.

    Каквито и да са мотивите за решението на кабинета на Румен Радев с позоваване на санкциите по „Магнитски“, то води към икономически и репутационен геноцид срещу компании и граждани и може да остави България извън еврозоната.

    Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

    Коментирайте

    avatar