Съдебна отговорност трябва да се потърси от EС и страните членки за хилядите мигранти, които се удавиха в Средиземно море, докато бягат от Либия, се казва в правно становище, внесено вчера в Международния наказателен съд и цитирано от британския в. „Гардиън“. В документа, който е 245 страници, се призовава за наказателни мерки заради прилаганата от ЕС след 2014 г. миграционна политика на възпиране, насочена към това „да се жертва живота на бедстващи мигранти в морето с единствената цел да се разубедят останалите хора в подобна ситуация да не търсят безопасно убежище в Европа“. Обвиненията са насочени към ЕС и страните членки, които имаха водеща роля в бежанската криза: Италия, Германия и Франция.

Опитни международни адвокати отправят обвиненията, че чиновници и политици са знаели, че създаденият „най-смъртоносен мигрантски маршрут“ е довел до загубата на повече от 12 000 човешки живота. Двама от авторите на становището са Хуан Бранко, който е работил за Международния наказателен съд, както и за Министерството на външните работи във Франция, и израелският юрист по международно право Омер Шац от университета „По“ в Париж.

Обвиненията за „престъпления срещу човечеството“ частично се основават на вътрешни документи на Европейска агенция за гранична и брегова охрана (Фронтекс). Адвокатите твърдят, че от Фронтекс са предупреждавали, че прекратяването на успешната италианска спасителна операция „Маре нострум“ ще доведе до „по-голям брой на жертвите“. В становището се казва също: „За да се спрат мигрантските потоци от Либия на всяка цена… и вместо да се извършват безопасно спасяване, както изискват законите, ЕС изготви политика на принудителен трансфер в концентрационни лагери – центрове за задържане (в Либия), където се извършват жестоки престъпления“. Прекратяването на „Маре нострум“ и въвеждането на нова политика от 2014-а чрез операцията „Тритон“ се определя като ключов момент „за установяването на неоспорими mens rea (намерение и планиране на действия) за предполагаеми престъпления“.

В доклада не се посочват отделни политици или длъжностни лица, от които да се потърси отговорност, но са цитирани дипломатически грами и коментари от държавни лидери, сред които Ангела Меркел и Еманюел Макрон.

РЕАКЦИЯ

Говорител на ЕК отказа да коментира пред „Гардиън“ „несъществуващи“ съдебни действия, но добави: „Наш приоритет винаги е била и ще продължава да бъде защитата на човешките животи и осигуряването на хуманно и достойно отношение към всички по миграционните маршрути“.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar