Годишният Доклад за върховенството на закона, оповестен от Европейската комисия вчера, констатира, че прокуратурата в България е контролирана от главен прокурор със суперправомощия. Посочени бяха и още куп проблеми в системата, за които медиите и критиците на властта пишат и говорят от години. Липсата на наказания за корупция по високите етажи на властта беше установена както от европейския доклад, така и от доклад на Антикорупционния фонд, изследващ резултатите от борбата с политическата корупция в България през последните пет години.

„Дневник“ потърси мненията на юристи с опит, които от години наблюдават ситуацията в правосъдието. Днес то продължава да е във фокуса на събитията – очаква се Висшият съдебен съвет да разгледа предложението на министъра на правосъдието, базирано на доклад на вътрешния министър, за започване на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев. Днес е и първият работен ден на новия парламент, в който по-голямата част от партиите направиха заявка за сериозни реформи на прокуратурата и закриване на спецправосъдието.

Здравка Калайджиева, адвокат, бивш съдия в Страсбург:

Докладът на Европейската комисия отразява явления, които всички ние сме забелязали от години. За съжаление, едва сега това се казва на глас и не е ясно дали ще има мерки и какви.

Не съм оптимист поначало. Но Висшият съдебен съвет точно сега е поставен в цугцванг положение, както каза колега, Те не могат да пренебрегнат искането на министъра и знаят, че ако го направят, Народното събрание ще реагира.

Правителствата на България играят на котка и мишка със Съвета на Европа от повече от 20 години. Дано да е дошъл моментът, в който да настъпят промени. В последните две години и българският народ разбра какви са проблемите в системата на правосъдието. Дано сега политиците да намерят сили за стъпки напред.

Иван Брегов, юрист, Институт за пазарна икономика:

Докладът идва в деня, преди да бъде сложено началото на 46-ото Народно събрание. Той е такъв, какъвто е, и показва, че след 14 години усилия отвън няма никакъв резултат отвътре. Нормативен резултат поне няма. Има обществен и общественият резултат показва една сериозна част от българското общество, която има нетърпимост към своеволието, към безпорядъка и безправието.

И оттук насетне тези, които са в 46-ия парламент, ще бъдат следени по-строго, от тях ще се иска повече решителност, повече отговорност и по-висока политическа култура. Които не издържат тази проверка, ще изпаднат от политическия терен. А политическият терен у нас е мястото, където да не се нуждаем от повече външни доклади. Да преустановим тяхната необходимост да ги гледаме като спасителен пояс, като чакана помощ отвън или като повод редица фигури в правосъдието да утвърдят себе си като самодръжци.

Благовест Пунев, съдия, бивш член на Конституционния съд, бивш зам.-председател на Върховния касационен съд:

Докладът показва, че нищо не се променя. Затова се говореше за вдигане на мониторинга, защото констатациите са едни и същи. Не че нещо се е подобрило, а точно обратното.

В този състав на Висшия съдебен съвет не очаквам нещо да се промени. Ако има някаква промяна на нагласите, това дойде от закона „Магнитски“, който даде друг контекст. Тук нещата са казани много по-директно, макар че няма екстериториално действие.

За такива като България не може да се намери механизъм, защото не е достатъчно нивото на интеграция на Европейския съюз. Той си остава едно общо икономическо пространство, това не обхваща институциите, сигурността, външната политика, правосъдието – те си остават на националните държави. Аз съм привърженик на една по-голяма федерализация на Европа. Тогава може би могло да се повлияе на отделните държави относно върховенството на закона.

България външно се прави на много изпълнителна, но всъщност е далече от стандартите. А дори тези, които открито са настроени евроскептично, дори срещу тях ЕС нищо не прави. От тези доклади има все пак някакъв смисъл, иначе пък нищо да не се прави е още по-лошо.

Наталия Киселова, доцент по конституционно право, по БНТ:

Докладът за върховенството на закона не ни казва нищо ново. Прави подробно представяне на случилото се от 30 септември 2020 г. до края на април 2021 г. в България. Няма нищо изненадващо, очаквани са всички препоръки.

„Магнитски“ беше звучно ударен шамар, а тук има напомняне, че не сме решили всички проблеми, по които през годините са ни отправяни препоръки.

Не е малка вероятността главният прокурор да бъде отстранен или да си тръгне сам.

Андрей Янкулов, адвокат, бивш прокурор, във „Фейсбук“:

За втора поредна година проследявам за Антикорупционния фонд развитието и резултатите от най-значимите разследвания и съдебни дела за корупция по високите етажи на властта.

С едно изречение нещата могат да се обобщят така: Ситуацията е зле, но пък за сметка на това се влошава.

И няма никаква критичност у ръководствата на институциите, пряко отговорни за така създаденото положение.

Татяна Дончева, адвокат и депутат, по bTV:

Пооредният доклад на ЕК според мен засилва впечатлението, че трябва да се работи по промяна на Конституцията, но е трудно да се започне работа, когато има фрагментиран парламент и как точно ще се съберат тези необходими две трети за промяна на Конституцията.

Но се надявам, след конституиране на правителството, трябва да започнат в продължение на няколко месеца сериозни консултации, в които да бъдат включени всички знакови части на юридическото съсловие, за да можем да стигнем до решение как да изглежда главата „Правосъдие“ на Конституцията. Темата къде да се намира прокуратурата – вече надделява мнението да излезе от съдебната власт.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar