Очаквано не се предвижда юрисдикцията на Съда на ЕС да бъде премахната при решаване на спорове между ЕС и Обединеното кралство. Това стана ясно при представянето на предложенията на Еврокомисията, които да подобрят функционирането на Протокола за Северна Ирландия.

Протоколът включва достъп на Северна Ирландия до единния пазар, а той пък е свързан със Съда на ЕС – в противен случай този достъп трябва да бъде отнет, заяви официален представител на ЕС. Той добави, че неговото предоговаряне ще доведе и до несигурност на остров Ирландия.

Заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович избягна пряк отговор на въпроса по тази тема, а само акцентира върху предложенията, които ще облекчат придвижването на стоки между Великобритания и Северна Ирландия:

„Един камион, който пренася от Великобритания до супермаркетите в Северна Ирландия различни хранителни стоки като млечни продукти, меса, риба, плодове и зеленчуци, сега ще има нужда само от един сертификат, в който да се казва, че всички стоки отговарят на изискванията на ЕС. Дори и да пренасяте стотици различни хранителни продукти, ви е необходим само един документ, вместо стотици различни“.

Очаква се представители на ЕС да отпътуват за Лондон утре, за да дискутират новите предложения по протокола.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar