На кого е „Левски“ след сряда сутрин? Това е най-задаваният въпрос, след като хазартният бос Васил Божков предаде на премиера Бойко Борисов акциите на футболния клуб. Ето отговора на юристите накратко:

ПФК „Левски“ има нов собственик – и това е премиерът Бойко Борисов. Акционер обаче продължава да бъде досегашният формален собственик Георги Попов.

Но дългата версия на този отговор също си струва. Ето я.

За какво става дума

Срещу бизнесмена Васил Божков, който е основен акционер в „Левски“, са повдигнати 11 обвинения в България. В момента той се намира в Обединените арабски емирства (ОАЕ).

В 8 часа в сряда беше обявено, че Божков предава контрола на клуба на премиера Борисов. Бизнесменът дава и обяснение за своя избор: според него премиерът „неведнъж е заявявал своята готовност да се „погрижи“ за клуба и да го спаси при смяна на собствеността“.

Акциите са притежавани формално от Георги Попов. С документа той джиросва собствеността на Борисов. В ролята на куриер на документа влезе журналистът Сашо Диков. Той чакаше повече от половин час пред Министерския съвет, за да връчи пакета на премиера.

В 9.35 часа от името на Борисов излязоха да говорят спортният министър Красен Кралев и пиарът на премиера Севделина Арнаудова. Чрез тях Борисов отказа да приеме мажоритарния пакет от акциите на „Левски“. Той обаче е джиросан на негово име.

Така се стига до ситуацията, в която премиерът е собственик на клуба, но акционер остава близкия на Божков Георги Попов.

Какво значи „джиросан“

Прехвърлянето на право на собственост върху налични акции като ценни книги се осъществява чрез правна сделка, наричана джиро.

Джирото е едностранна (само на титуляра), формална (писмена форма) и абстрактна (за действителността й не се изисква основание) сделка, обясни пред Свободна Европа юристът Георги Атанасов.

По думите му джирото също така се осъществява чрез волеизявление на титуляра на правото по ценната книга, т.е. – чрез волеизявление на досегашния собственик. В случая джирото е поставено на гърба на временно удостоверение. Временното удоствоверние е самостоятелна ценна книга, която прехвърля акции.

Вписването на джирото в книгата на акционерите, което всъщнот представлява предаване на акциите (временните удостоверения) не е елемент от фактическия състав на преминаване на правото на собственост върху акциите. Ето защо „подписът на джирант – титуляр на правото на собственост върху ценната книга, е достатъчен за да се прехвърли правото на собственост“, обясни още Атанасов.

Кой е собственик и кой акционер

Това означава, че за да се смята за притежател на акциите на ПФК „Левски“, министър-председателят Бойко Борисов няма нужда да изрази съгласие, тъй като прехвърлянето им се случва автоматично.

„Съгласието на джиратара (получателя на правото на собственост) по джирото не е необходимо, за да се прехвърли собствеността“, обясни адвокат Георги Атанасов.

В случая обаче се появява друг правен казус. „До момента на вписване на джирото в книгата на акционерите на дружеството – емитент акционер продължава да бъде акционерът, който е вписан в книгата, т.е. този, който е положил джирото върху гърба на ценната книга“, обяснява Атанасов. Така се стига и до ситуацията, в която Борисов е собственик на клуба, но акционер спрямо дружсеството „Левски“ остава Георги Попов.

Патова ситуация и „листчето“, носено от Диков

Оттук нататък, за да се изясни собствеността на клуба, трябва да се извървят няколко стъпки. На първо място в книгата на акционерите трябва да се впише съществуването на джирото, а след това промяната на собствеността. Като за нов собственик може да бъде написан само този, който е получател по джирото – т. е. Бойко Борисов.
Това вписване е задължение на съвета на директорите на дружеството и може да бъде направено както по искане на двама души – или на стария акционер Георги Попов или на новия Бойко Борисов.
Дотогава няма никакво значение на кого ще бъде предавано листчето, което пренася Сашо Диков. „То може да се сложи в банка, може да се изложи във втитрина на площад „Славейков“ – това е без значение за собствеността“, казва адвокат Атанасов.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar