Специализираната прокуратура ще извика на разпит бившата шефка на отдел „Българско гражданство“ в правосъдното министерство Катя Матева, съобщи зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Матева твърди, че има доказателства, че ВМРО се издържа от продажба на документи за българско гражданство. Досега тя не е оповестила нищо публично, но твърди, че за вършените нередности е писала сигнали до много институции, сред които ДАНС и президентът. От президентството сигналът й е препратен в прокуратурата, която възлага на ДАНС проверка. Следва отказ за разследване.

„Доколкото ме уведоми наблюдаващият прокурор, ще бъде призована и разпитана. Сигурен съм, че ще бъде призована и разпитана, ако не е призована в момента“, заяви Гешев на въпрос на „Сега“. Самата Матева твърди, че досега никой от прокуратурата не я е търсил. Тя е била дисциплинарно уволнена от поста си миналия септември от правосъдния министър Цецка Цачева. Цачева обаче твърди, че уволнението няма нищо общо с подаваните от Матева сигнали.

Засега обвиняеми по разследването за Агенцията за българите в чужбина са бившият й председател Петър Харалампиев, главният секретар Красимир Томов, сръбският гражданин Марко Стойов и Петя Симеонова. Прокуратурата твърди, че Харалампиев е взимал подкупи, за да издава удостоверения за български произход, с които след това се е получавало гражданство. Той е обвинен, че е взел 5000 евро, за да даде документ на украинец. Адвокатите на обвиняемите обаче твърдят, че при акцията пари не са намерени никъде. Харалампиев бе уволнен, а мястото му бе заето от досегашния заместник Димитър Владимиров, който е сред основните свидетели на прокуратурата.

ГРЕШКА

След арестите стана ясно, че вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов е настоявал Харалампиев да заеме поста, който е в ресора на вицепремиера Валери Симеонов. Каракачанов заяви, че е направил грешка с номинацията си, но отрече партията му да има нещо общо с корупционните практики. Той заяви, че ако подобно нещо се докаже, той ще се застреля с личния си пистолет на площада.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar