Председателят на евреите в България „Шалом“ Александър Оскар е сезирал Софийската районна прокуратура (СРП) за изказванията на лидера на „Движение 21“ и част от „Левицата!“ Татяна Дончева във вторник (16 май) пред БНТ лично за него, както и общо за евреите в България.

Оскар откроява изказванията ѝ за евреите като „оглупели“ и „дали фира“ и определя тези квалификации като „обидни“. Оскар се е почувствал засегнат и от „манипулативните внушения“ на Дончева, че срещу него е имало наказателни производства.

В профила си във „Фейсбук“ Оскар обявява също, че е завел и граждански иск за 25 хил. лв. срещу Дончева. По думите му искове срещу нея щели да заведат и десетки членове на „Шалом“, които са се почувствали засегнати от изказванията ѝ.

Татяна Дончева: Като се появи Алексей Петров на пързалката за кънки, знам, че има нещо нечитаво

„Една от основните ни цели е противодействие на всякаква форма на антисeмитизъм и национален шовинизъм. През последните години, за съжаление, сме свидетели на засилващ се антисемитизъм сред българското общество. Еврейската общност реагира чувствително на всяка проява на език на омразата към членовете ни, включително и съзнателно или несъзнателно подбуждане на антисемитизъм сред обществото ни чрез наместване на еврейската общност в конспиративни теории“, се изтъква в сигнала на Оскар до СГП.

Евреите са засегнати от обвързването им с Гешев

Според Оскар Дончева, говорейки за причините за т. нар. атентат срещу главния прокурор Иван Гешев на 1 май и последвалите скандали по върховете на съдебната система, включително исканията за оставки на Гешев и заместника му Борислав Сарафов, Дончева неколкратно е внушила на аудиторията, че евреите, включително „Шалом“ и конкретно Оскар, са част от „национален политически заговор“. Припомня, че „Шалом“ беше определена от Дончева като „подводница“ за ръководството на прокуратурата срещу опитите на други части от обществото за смяна на Гешев.

„Излагат се абсолютно неверни твърдения за връзка между главния прокурор и председателя на „Шалом“ и се твърди, че заради това били прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар. Няма и никога не е имало образувани и прекратени дела и административни производства срещу Александър Оскар и това е безспорен и доказуем факт. Риторично зададеният въпрос „Каква форма има благодарността?“ цели да създаде убеждение в аудиторията, че заради съдействието, което главният прокурор бил оказал на Александър Оскар, последният му е осигурил индулгенции от други държави и подкрепа на евреи от други държави“, пише още председателят на „Шалом“ в сигнала си.

Това внушение се затвърждавало според Оскар и от финала на разговора, в който Дончева изрично подчертава, че изказванията ѝ не съдържали негативна конотация за евреите, но няколко пъти била повторила връзката на Гешев с евреите, която главният прокурор подчертавал и с носената от него вратовръзка на Републиканската партия на САЩ по време на изявата му в понеделник (15 май).

Според Оскар намекът на Дончева е за обвързаности между ръководството на прокуратурата и евреите, които са в основата на трусовете в съдебната власт и проблемите на държавата.

Оскар и „Шалом“ са засегнати и от репликата ѝ „нашите евреи“ и най-вече от тезите ѝ, че „в България и евреите оглупяха“ и че „нашите евреи почнаха да дават фира“. Оскар изтъква, че с това „очевидно се цели да се настрои обществото срещу т. нар. „наши евреи“, в които госпожа Дончева вижда една от причините за сътресенията в съдебната власт и политическата система“.

Особено притеснителни за Оскар са твърденията на Дончева, че „като се появи Алексей Петров на трасето …………..знам, че тука нещо е нечитаво. И винаги има евреи.“ По думите му това изказване е „безспорно конспиративна теория с антисемитски характер, което крие риск от насаждане сред обществото на крайно негативно отношение към еврейската общност“.

По повод на твърденията на Дончева, че срещу него има образувани и водени наказателни производства, Оскар е публикувал в профила си във „Фейсбук“ удостоверение, издадено от Националната следствена служба, според което няма образувани и водени наказателни производства срещу него.

„Остава отворен резонният въпрос, който близки и приятели задават: кой накара г-жа Дончева да отправя подобни обвинения, както и директно да обижда в ефир представителите на еврейската общност в България“, пита по този повод той.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar