Председателят на френския парламент Ришар Феран e разследван за финансови злоупотреби, съобщи тв каналът „Франс 24“. Новината беше потвърдена от пресслужбата на институцията. Проверката е назначена, след като ден по-рано Феран беше разпитан от съдии-следователи относно дейността му през 2011 г. като ръководител на застрахователна компания. Фирмата взела под наем търговски помещения, които са принадлежали на приятелката на Феран. Той категорично отрича да е извършил нещо незаконно. От кабинета на Ришар Феран обявиха, че той ще използва процедурата, за да се защити, и е уверен, че разследването ще бъде прекратено. Според френското законодателство стартирането на официално разследване означава, че има „сериозни или последователни доказателства“, които сочат възможна причастност на заподозрян към дадено закононарушение.

Феран Ришар вече бе проверяван през пролетта на 2017 г. по същите обвинения и тогава подаде оставка като министър на териториалната кохезия. Разследването обаче беше прекратено в края на 2017 г. Сега обаче е възобновено, след като нова жалба е внесена от борещата се с корупция организация „Антикор“.

Френският президент Еманюел Макрон изрази подкрепа за Ришар Феран, който е негов много близък съюзник. „Той продължава да се ползва с пълното доверие на френския президент. Човек, който стриктно спазва разпоредбите на закона, политическата му биография е безупречна и той трябва да остане на сегашния си пост още дълго време“, заявиха от Елисейския дворец. Феран е шеф на парламента от септември 2018 г.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar