Избраният тази седмица за председател на новосъздадената Комисия за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) Пламен Георгиев обяви, че вече има много сигнали за „хора с пари“ като ги описа като „хора, които се занимават с политика и магистрати“. Добави, че желанието му е „да оправим съдебната система“.

„Имаме редица сигнали. Всеки, срещу който имаме сигнал, ще бъде разработен (…) Ще бъдат задържани хора, които ще покажем, че са взели пари да вършат нещо, което не им се следва. Това са хора, които се занимават с политика и магистрати. Искам да оправим съдебната система,“ каза Георгиев в интервю за Би Ти Ви.

Ваньо Танов разговарял за Мишо Бирата служебно с „непознато лице“

Той каза, че е омерзен от дискусията в Народното събрание при избора му заради приписваното му участие в разследването на изтеклия в медиите разговор между премиера Бойко Борисов и вече покойния шеф на митниците Ваньо Танов, в който се чува как премиерът иска да се прекрати проверка срещу бизнесмена Михаил Михов – Мишо Бирата.

Георгиев поясни, че като прокурор не е разследвал този разговор, нито такъв му е докладван. Разследването, водено от него, било срещу 10 души, между които и Ваньо Танов, които били подслушвани. Проверката приключила със заключението, че няма връзки с корупционни схеми по високите етажи на властта. Сред десетките хиляди записи на разговори имало един, описан в документацията като „разговор между Ваньо Танов и непознато лице – мъж, по служебна тема във връзка с лице, наречено Мишо Бирата“, разказа Георгиев и увери, че нито е слушал разговора, нито го е докладвал, което е щял да направи, ако „непознатото лице“ било описано като премиера Борисов.

„Не се знае дали разговорът от медиите е същият. Никога не сме били свидетели на този разговор, друго дело има по този разговор, аз не съм скрил нищо“, увери шефът на новото антикорупционно звено.

Няма депутатите да ми казват кого да предложа за екипа си

Георгиев заяви, че сам ще прецени кого да покани за член на комисията и няма да търси мнението на депутатите. Едновременно с това допусна, че изборът му може и да не получи одобрението им и че не дава гаранции, че предложените ще бъдат избрани. Увери че ще предложи четирима утвърдени професионалисти – един с експертиза по отнемане на незаконно имущество, един специалист по конфликта на интереси, един – по публичния регистър и един по проверки на агентите.

От думите му се разбра, че той по-скоро няма да предложи за звеното конкурента си за поста Николай Николов, издигнат от БСП, който досега беше председател на комисията за предотвратяване на конфликта на интереси. На изслушването преди избора Георгиев беше питан дали би включил в екипа си Николов, ако бъде избран, и отговори, че ще си помисли. В днешното интервю допълни, че Николов може и да е професионалист, но не е единственият професионалист.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar