Няма да правим компромиси с властта, времето е пред нас, аз гарантирам това, което казвам. Това заяви новоназначеният председател на Върховния административен съд Георги Чолаков в неделя пред Канал 3.
„Аз никога не съм бил в никакви контакти с никакви политически сили. Познавам само министър Десислава Танева от много отдавна, още като адвокат в Сливен“, каза Чолаков.
„Аз не съм масон, не членуван в тайни организации, членувам само във Взаимоспомагателна каса в Сливен, от която получавам кредити. Нямам нищо, което прикривам – всичко, което притежавам и което дължа, продължавам да го декларирам ежегодно. И в Съюза на юристите в България“, заяви Чолаков, чийто избор на председател на ВАС бе предшестван от изтекла информация за негови съмнителни имотни сделки по морето. Мнозинството от членовете на стария Висш съдебен съвет не намериха проблем в това и гласуваха избора на Чолаков, който обаче бе върнат от президента Румен Радев, но новият състав на ВСС преизбра Чолаков с убедително мнозинство. След това държавният глава подписа указа за назначението.
Георги Чолаков заяви пред водещата Илияна Беновска, че прокуратурата трябва да остане в съдебната власт и допълни, че „към настоящия момент всички актове на прокуратурата подлежат на съдебен контрол“.
„Ако прокурорите и следователите бъдат извадени от съдебната власт и отидат към държавната власт, те ще станат ли по-независими? Ако бъдат назначавани и уволнявани от съответните министри, ще бъдат ли независими? А сега имаме инспекторат, имаме ВСС като контролни съдебни органи“, аргументира се той.
Георги Чолаков се обяви категорично против финансирането на магистратски организации от фондации извън Европейския съюз. През лятото управляващите внесоха законопроект, с който се забраняваше финансирането на магистратски организации от всякакви западни фондации, но впоследствие ограничиха забраната само за американски и по -точно до Фондация „Америка за България“. Накрая законопроектът бе оттеглен.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar