Шефът на агенцията по безопасност на храните Дамян Илиев обявил в декларацията си за 2017 г. наследствена къща с площ 100 квадрата, но не и покупката на една втора част от поземлен имот от 3129 кв. м с 6 сгради с обща площ 251 кв. м. Това става ясно от информацията, която Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) публикува, след като провери над 9000 декларации на властта, подадени през 2018 г.

Дамян Илиев не коригирал документа дори и след като от комисията му дали срок да внесе поправки.

Освен него още 23-ма души, при които е установено несъответствие, не са нанесли корекции в ежегодните си декларации. Сред тях е и генералният консул в Санкт Петербург Светлозар Панов. Той обявил, че

съпругата му

е получила

от наем

5100 лв. вместо

10 200 лв.

Проверката на КПКОНПИ установила несъответствие при 738 души, като 637 от тях са подали коригиращи декларации и са поправили пропуските си.

Шефката на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова например не отбелязала в първата си декларация, че през 2017 г. съпругът ѝ е придобил 100% от фирма.

По-сериозни корекции е нанесъл евродепутатът от ДПС Илхан Кючюк. В първата си декларация той е съобщил, че съпругата му Юзлем има на влог 54 хил. лв. В коригиращата е отбелязал, че той

има на влог в

Брюксел

249 886 евро

от заплата,

а съпругата на влог у нас – 120 297 лв.

Депутатът от ВМРО Искрен Веселинов също е нанесъл поправки. В първия документ, подаден на 8 юни миналата година, е посочил, че има налични 125 хил. лв. В поправената декларация е отбелязал, че наличните му пари са 48 хил. лв, а има и два влога – съответно с 55 375 и 22 275 лв.

Депутатът от левицата Филип Попов е забравил да обяви кола за 10 хил. лв.

Корекции е

нанесъл и

зам.-министърът

на вътрешните

работи

Стефан Балабанов. Той пропуснал да съобщи за два депозита на жена си Иванка Балабанова в размер на около 15 хил. лв.

Корекции е нанесъл и бившият зам.-министър на енергетиката Красимир Първанов, който подаде оставка заради „Апартаментгейт“. В декларациите си – първа и коригираща, е обявил 18 недвижими имота и 7 ниви. От втория документ обаче не става ясно къде са корекциите му.

Втора декларация с поправки е подала и зам.-социалната министърка Султанка Петрова.

35 от подалите коригиращи декларации са заявили пред КПКОНПИ, че не желаят да бъде публикувана информация за човека, с когото живеят на семейни начала, както и за когото е установено несъответствието.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar