Въпреки обещанието на президента Румен Радев отпреди шест месеца, че шефът на кабинета му Иво Христов ще получи достъп до класифицирана информация, Христов все още дори не е предприел постъпки за това.

Въпросът отново е актуален, след като преди две седмици премиерът Борисов и Радев си размениха гневни реплики и обвинения покрай Христов и Делян Пеевски, а Борисов се усъмни, че Христов действително не чете секретни материали, както уверяват от президентството.

От пресслужбата на държавния глава съобщиха за „Сега“, че Христов продължава да оглавява кабинета на Радев без достъп до секретни материали. „Към настоящия момент Иво Христов няма разрешение за използване на класифицирана информация“, гласи дословно отговорът. Пресцентърът съобщи, че Христов не е подавал документи за допуск, и отново се оправда, че задълженията на шефа на президентския кабинет не включват той задължително да има разрешение за достъп до секретна информация.

През септември м.г. Радев заяви, че Христов ще се сдобие с допуск, без да изясни в какви срокове и дали подчиненият му е подал необходимите документи. Повод за изказването на президента бе информация, разпространена от бившия депутат от ГЕРБ Антон Тодоров. Тодоров заяви, че е сезирал Софийската градска прокуратура, ДАНС и ДКСИ за евентуални нарушения в президентската администрация на Закона за защита на класифицирана информация. Той твърди, че Христов е получил секретна шифрограма от разговор между посланика на България в САЩ Тихомир Стойчев и представител на производителя на самолетите F-16.

През октомври прокуратурата съобщи, че няма да образува наказателно производство по случая, тъй като липсвали данни за извършено престъпление. Проверка показала, че въпросната грама не е стигнала до Христов, тъй като служителите я прехвърлили към главния секретар на президентската администрация Димитър Стоянов.

ПРОВЕРКА

Проверката за достъп до тайни се извършва от ДАНС и по закон представлява проучване и събиране на информация за целия род на проверявания. Мнозина не желаят да се подлагат на такъв „скенер“ и не искат допуск. Историята познава и експресни проучвания, като това на депутата от ДПС Делян Пеевски, който няколко часа беше шеф на ДАНС. Тогава той се сдоби със сертификата за броени дни.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar