Четиримата ученици – победители в програмата „Прокурор за един ден“ посетиха днес Съдебната палата в София, съобщиха от прокуратурата.

Те са били посрещнати от заместника на главния прокурор при Върховната касационна прокуратура Даниела Машева и говорителя на главния прокурор Сийка Милева. Победителите са били съпроводени от председателя на Асоциация на прокурорите в България Владимир Николов и прокурор от Кралската прокурорска служба към Британското посолство в София.

Учениците Касандра Радославова от Плевен, Златка Димитрова от Пловдив, Ванеса Филипова от София и Любка Ангелова от Самоков са били запознати с работата на прокурорите във Върховната касационна прокуратура. Те от своя страна разказали за мотивацията си да участват в конкурса за есе и споделили мечтата си да станат прокурори.

Програмата „Прокурор за един ден“ бе обявена на 16.11.2021 г. от Асоциация на прокурорите в България съвместно с Центъра за етнически диалог и толерантност „Амалипе“ и Младежка фондация „Арете“ по случай Международния ден на толерантността – 16 ноември. Ученици между 16 и 18 години трябваше да напишат есе за съдебната система и работата на прокурора. Инициативата е на Кралската прокурорска служба към Британското посолство в София и допълва вече добре познатата и успешна друга кампания– „Посланик за един ден“. Програмата цели да бъдат насърчени ромски младежи от цяла България да обмислят бъдеща роля или професионална кариера в системата на наказателното правосъдие, като им се даде възможност да разберат какво е да бъдеш прокурор и да се постави акцент върху важността на върховенството на закона сред младите хора.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar