Жители на Чепеларе отиват на протест в София срещу закриване на Районната прокуратура. Митингът ще се проведе пред сградата на ВСС в петък от 11,30 до 14 часа, съобщиха организаторите на протеста. „Поканата е към всички, които са против начина, по който се осъществява съдебната реформа и по който функционира съдебната система в България. Сезирали сме ВАС с жалба срещу решението на ВСС. Очакваме решение на ВАС за спиране на решението и за законосъобразността му“, каза адвокат Тонка Динчева, председател на Инициативен комитет за защита на човешките, гражданските и съюзните права в община Чепеларе.

Жалбата във ВАС е срещу решение на пленума на ВСС от 19 юли 2018 г., с което от 1 януари 2019 г. Районната прокуратура в Чепеларе се закрива и преминава към Районната прокуратура в Смолян. В Чепеларе ще бъде разкрито Териториално отделение към РП в Смолян. Прокурорите в Чепеларе обслужват цялата община, която включва и част от курорта Пампорово.

Припомняме, че през юли ВСС реши от догодина да бъдат закрити 11 районни прокуратури в страната – в Белоградчик, Кула, Дряново, Трявна, Тервел, Ардино, Брезник, Трън, Мадан, Чепеларе и Тополовград. Това предизвика поредица от протести на жителите на тези общини.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar