Делото на пазарджишката „Инерком“ срещу Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) заради забраната на сделката за придобиването на българските активи на ЧЕЗ продължава, но без участието на чешката компания. Тя е оттеглила своята жалба срещу антимонополното решение, довело до прекратяването на договора за покупко-продажбата и поканата на нови кандидат-купувачи за енергийните дружества.

На заседанието си по делото миналата седмица, на което представители на ЧЕЗ не са присъствали дори и като заинтересована страна, Върховният административен съд е поискал от тях доказателства за прекратяването на сделката. От КЗК е поискано да предостави на „Инерком“ засекретените данни от забранителното решение, за да може компанията да подготви по-добре защитата на своите претенции.

На съдебното заседание, провело се на 14 май, е даден ход на делото по жалбата на „Инерком“ от средата на юли 2018 г. срещу забраната, наложена от КЗК, да купи активите на ЧЕЗ у нас. Тъй като заседанието бе насрочено за след много дълго време, а междувременните жалби на купувача на ЧЕЗ у нас срещу КЗК не се увенчаха с успех и крайното решение по тях зависи от сегашното дело, от централата на ЧЕЗ в Прага обявиха за прекратен договора си с „Инерком“. След това ЧЕЗ и дружеството й „ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс“ Б.В. са оттеглили своята жалба срещу КЗК. Съдът е прекратил производството, но е конституирал двете дружества като заинтересовани страни, става ясно от определението му. От „Инерком“ продължават да твърдят, че решението на КЗК е нищожно и незаконосъобразно и при вземането му са допуснати съществени нарушения на административнопроизводствените правила, на материалния закон и на неговата цел.

Отхвърленият вече купувач на българските активи на ЧЕЗ също така се оплаква, че КЗК не е разкрила пред компанията по-голямата част от информацията, на чиято база е взела забранителното решение. Съдът задължава КЗК да предостави до края на май списък със съдържанието на 9-те папки, посочени като конфиденциална информация, която не трябва да се разкрива. Подкрепя се и искането на „Инерком“ за допускането на съдебно-икономическа експертиза и произнасянето на трето лице по решението на КЗК.

Първо обаче ще се види какво ще кажат антимонополната комисия и заинтересуваните страни от ЧЕЗ по въпроса и дали и те ще имат въпроси към определеното вещо лице, което да направи експертизата. От ЧЕЗ се иска да предостави пред съда доказателства, че договорът за покупка на предлаганите акции, сключен с „Инерком“ на 23 февруари 2018 г., е прекратен на 15 април 2019 г. На „Инерком“ ще бъде дадена възможност да вземе становище по договора за прекратяване за покупко-продажбата на акции от страна на ЧЕЗ, е решил още съдът.

Тази публикация е част от ежедневния преглед на печата на правна тематика

Коментирайте

avatar